- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Bajdena kratke noge: Koliku težinu imaju uvrede na račun Vladimira Putina?

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin, na sastanku u Ženevi
Predsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin, na sastanku u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Skandaloznom kvalifikacijom Putina kao ratnog zločinca predsednik SAD pokušava da opravda nasilnu homogenizaciju Zapada u odnosu prema Rusiji.Ukoliko Rusija ostvari ciljeve u Ukrajini, Ameriku ove teške uvrede neće obavezivati- prva će sesti za pregovarački sto o kojoj god temi da je reč.
Kvalifikacija Vladimira Putina kao ratnog zločinca kojom je Bajden obogatio svoj propagandni fundus teških uvreda na račun ruskog predsednika ima svoj rok trajanja, i kao i uvek kada je reč o SAD, nije obavezujućeg karaktera.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kada Amerika proceni da je primorana ili da joj interes da sedne za pregovarački sto sa „ratnim zločincem“ ona će to i uraditi.

Amerikance ne treba shvatati ozbiljno

Diplomata i potpredsednik međunarodne Slovenske akademije Vladimir Kršljanin uveren je da američke izjave, čak i kada dolaze od strane američkog predsednika, ne treba shvatati ozbiljno, podsećajući da je ne bez razloga SAD nazvana imperijom laži.
© Sputnik / Maksim BlinovAmbasada SAD u Moskvi
Ambasada SAD u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Ambasada SAD u Moskvi

„Američke izjave imaju propagandni karakter i traju onoliko koliko Amerikancima odgovara. Ovo je sada samo niski, ružni udarac sa američke strane preko koga Moskva neće lako preći a to vidimo i iz izjave Dmitrija Peskova da je nedopustivo da zemlja koja je svojim agresijama i bombardovanjima ubila stotine hiljada ljudi nekog naziva ratnim zločincem. Jasno je da Zapad sračunato pokušava da situaciju u Ukrajinu koju je sam stvorio, a setimo se Viktorije Nuland i njene uloge u dovođenju fašista na vlast u Ukrajini, iskoristi maksimalno u propagandne svrhe.“

Ali bitnije od Bajdenovih izjava a možda i u vezi sa njima su, ukazuje Kršljanin, strateške činjenice koje govore u prilog tome da se svet menja, da Rusija i Kina preuzimaju vodeću ulogu, dok Zapad sam sebe sve više izoluje svođenjem na neprincipijelnu i agresivnu suštinu.

Negativnim stereotipima Zapad sebe legitmiše

Da ovakvi vrednosni sudovi predsednika SAD nisu kuriozitet vezan za aktuelna dešavanja u Ukrajini svedoči i raniji Bajdenov ispad kada je ruskog predsednika nazvao ubicom.
Reč je o negativnoj retorici sa kojom se on legitmiše pred zapadnim javnim mnjenjem, delom i zbog oštrine sankcija koje ne samo da prave štetu Rusiji već u istoj i većoj meri njihovim evropskim saveznicima, pa i SAD, mišljenja je Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.
„Praktično na taj način, on nasilnu homogenizaciju Zapada prema Rusiji pokušava da opravda negativnim stereotipima o svom političkom oponentu Vladimiru Putinu. To ne znači da sutra neće opet hteti sa Rusijom da razgovara kao što je i razgovarao sa Putinom nakon što ga je kvalifikovao kao ubicu.“

Presudan rezultat ruske intervencije

Na pitanje od čega zavisi da li će se Bajden u diplomatskom smislu i pored izrečenih optužbi usuditi da razgovora sa Rusijom, Gajić kaže da će to presuditi interesi SAD ali i ishod ruske vojne intervencije u Ukrajini.
© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik
Ruski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Ruski vojnik
„Amerikanci, zapravo ceo zapadni svet, sve posmatra iz pragmatične perspektive. Ukoliko Putin i Rusija u političkom i vojnom smislu u Ukrajini ostvare uspeh i ako se sankcije Rusiji pokažu nedelotvornim u smislu teranja Rusije na politički kompromis odnosno one ciljeve koje povodom tih sankcija Amerika hoće da postigne - oni će preći preko svih tih negativnih kvalifikacija i ući u razgovore. Pobeda je ta koja njih dovodi u situaciju da moraju da prihvate drugu stranu.“
Rusija ako bude uspešna, smatra Gajić, oni će preći preko cele priče.
„Rusija ako je prešla Rubikon, mora da pobedi. Onda će sve te reči otići u vetar i vazduh“.

Zaglušujuća propaganda Zapada

U svetlu jučerašnjeg govora predsednika Putina u kojem je obrazložio smernice ruske spoljne politike i razloge vojne operacije u Ukrajini, Kršljanin kaže da za razliku od SAD, Rusija i Kina nemaju potrebe da se služe propagandnim pojačalima i principom da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina.
© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin

„Rusija i Kina svojim delima čine stvari koje idu na dobrobit čovečanstva i proklamuju saradnju, dok Zapad manipuliše ljudskim slabostima. U ovom trenutku Zapad koristi jedinu i poslednju prednost a to je prednost u količini i broju medijskih resursa. I Putin je u svom govoru akcenat stavio na to da će svet videti i razumeti iz onoga što Rusija čini na čijoj je strani pravda, bez obzira na tu zaglušujuću propagandnu galamu koja dolazi sa Zapada.“

Zapad se sveo na svoju zlu suštinu ali, kaže Kršljanin, sve manipulacije i laži su kratkog daha jer, kako vidimo u Ukrajini, oni su spremni da ratuju tako što će za njih ginuti Ukrajinci a oni sami za to nemaju hrabrosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala