- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Roskosmos“ će imati samostalnu misiju na Mars

© AFP 2023 / HANDOUTFotografija koju je kineska Nacionalna svemirska uprava snimila 4. jula 2021. godine a objavila 9. jula, prikazuje površinu Marsa snimljenu sa kineskog rovera „Džurong“.
Fotografija koju je kineska Nacionalna svemirska uprava snimila 4. jula 2021. godine a objavila 9. jula, prikazuje površinu Marsa snimljenu sa kineskog rovera „Džurong“. - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
„Roskosmos“ će, nakon odbijanja Evropske kosmičke agencije (EKA) da učestvuje u misiji „Ekzo Mars“, sprovesti samostalnu misiju na Mars, iako će njena priprema trajati nekoliko godina, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Da, izgubićemo nekoliko godina, ali ćemo ponoviti naš modul za sletanje, biće opremljen raketom-nosačem ‘Angara’ i sa novog kompleksa kosmodroma ‘Vostočni’ ćemo sprovesti istraživačku ekspediciju. Bez ikakvih evropskih prijatelja“, napisao je Rogozin na Telegramu.

On je uz svoj post stavio i kopiju pisma rukovodioca EKA Žozefa Ašbahera u kome piše da Evropljani izlaze iz projekta.

„Ustvari, ovo je veoma gorak događaj za sve ljubitelje svemira. To znači da je u septembru 2022. godine otkazana zajednička rusko-evropska misija na Mars. Trud hiljade stručnjaka je sa jednim papirom i potpisom nekog evropskog birokrate precrtan. Šteta“, dodao je Rogozin.

Ranije je upravljački savet Evropske kosmičke agencije smatrao da je nemoguća dalja saradnja sa „Roskosmosom“ na misiji „Egzo Mars“.
Generalni direktor Centra „Hruničevo“ Aleksej Varočko je ranije saopštio da je raketa „Proton M“ za početak rusko-evropske misije spremna i da je prošla celokupan krug testiranja i pripreme. Voz sa još jednom takvom raketom za lansiranje iz Bajkonura 2022.godine, trebalo je početkom marta da krene ka kosmodromu.
Kasnije je EKA izjavila da će u potpunosti realizovati sankcije protiv Rusije. Navodili su tada da je početak rusko-evropske misije „Egzo Mars“ tokom 2022. godine malo moguć.
Start drugog dela rusko-evropske misije „Egzo Mars“ je prvobitno planiran 2018. godine. Zatim je prenet na 2020. godinu, a nakon toga je zbog pandemije kovida 19 odložen za 2022. godinu. Plan je bio da se na Mars pošalje ruska platforma za sletanje „Kazačok“ sa evropskim lunohodom „Rozalin Frenklin“.
Lansiranje ruske platforme je trebalo da bude nastavak misije „Egzo Mars 2016“ koji se sastojao od evropskog orbitalnog modula TGO sa dva naučna ruska aparata i evropskim modulom za sletanje „Schiaparelli“. U oktobru 2016. Godine je TGO izašao u orbitu oko Marsa i aktivan je još uvek, dok se „Schiaparelli“ razbio prilikom sletanja.
Generalni direktor korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Rogozin: „Roskosmos“ naneo štetu Zapadu od 12 milijardi dolara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala