Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Hteli da zatru svaki trag opstanka Srba na Kosovu i Metohiji“: Petković povodom godišnjice pogroma

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da 17. mart 2004. godine predstavlja jedan od najtežih dana u novijoj istoriji Srbije, u kome su Albanci imali ideju da, kako je kazao, zatru svaki trag srpskog opstanka i života na prostoru KiM.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„U izlivu mržnje, napadu i talasu nasilja od strane albanskih ekstremista poginulo je 19 ljudi, 4.012 Srba proterano je sa svojih vekovnih ognjišta, 935 srpskih kuća je uništeno, 35 crkava, manastira i konaka, od kojih neki srednjovekovni, su spaljeni i porušeni“, naveo je Petković za RTS i istakao da se sve to dešavalo pred očima međunarodne zajednice.
Petković je, povodom godišnjice pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, podsetio da je tada spaljena i Bogorodica Ljeviška, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.
„Oni koji su bili dužni da zaštite srpski narod na KiM, gledali su kako taj isti narod beži pred hordom albanskih ekstremista, 17. mart je mrlja na obrazu međunarodne zajednice“, rekao je Petković.
Niko još nije odgovarao za stradanje srpskog naroda i paljenje crkava i manastira, a Petković navodi da Srbija insistira da pravda bude zadovoljena.
„Dok se ne pronađu ubice i nalogodavci, država neće odustati da traga za istinom i pravdom. Ideologija mržnje 2004. godine bila je vrlo koordinisana akcija, koja je imala za cilj da protera srpski narod“, naglasio je Petković.
On je kazao da Beograd sve vreme insistira na dijalogu sa Prištinom i da će se učiniti sve da se sačuva mir.
„Učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost, jer u ova teška krizna vremena u celoj Evropi ali i svetu potrebno je da sačuvamo hladne glave i da jednostavno vidimo šta je to što je neophodno da idemo u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Petković.
Na godišnjicu pogroma, u Gračanici će biti održan parastosom i akademija, a centralna manifestacija i događaji biće u Narodnom pozorištu gde će biti vrh Srbije, dodao je Petković.
Pogrom Srba 17- marta 2004. godine. - Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
SRBIJA
Godišnjica pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala