- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina kritikuje Ameriku: Ne sećamo se da ste tako brinuli o žrtvama bombardovanja u Jugoslaviji

© AP Photo / Charles DharapakZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Vlasti i mediji Sjedinjenih Američkih Država i zemalja NATO-a su, izveštavajući o krizi u Ukrajini, ignorisali brojne žrtve među civilima u raznim zemljama, između ostalog i u Jugoslaviji, stoga su cinični i nemaju pravo da kritikuju druge zemlje, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Želim da istaknem da je stav Kine u vezi sa mirovnim pregovorima dosledan. Možete pogledati prethodne izjave Pekinga o Iraku, Siriji, Avganistanu, Palestini i Izraelu i drugim osetljivim pitanjima. Što se tiče civilnih žrtava i humanitarne situacije, želim da pitam: 'Jeste li i vi bili zabrinuti zbog žrtava u Iraku, Siriji, Avganistanu i Palestini? Zar vam civili u ovim zemljama ništa ne znače?'“, odgovorio je diplomata na pitanje tokom brifinga da li je Kina zabrinuta što „civili ginu zbog aktivnosti Rusije u Ukrajini“.
S tim u vezi, portparol kineskog MIP-a podsetio je i na žrtve među civilnim stanovništvom Jugoslavije 1999. godine.
„Da li ste pridavali značaj gubicima među civilnim žrtvama Srbije 1999. godine, koja se nekada zvala Jugoslavija? Ako niste, bojim se da nemate pravo da kritikujete Kinu. Stav Kine je jasan i pošten, objektivan i pravedan, a stav Sjedinjenih Američkih i NATO-a, uključujući i neke mediji, evidentno je licemeran“, konstatovao je on, ističući da se to posebno odnosi na rasistički stav u porukama pojedinih zapadnih medija.
On je napomenuo da „treba preporučiti SAD i zemljama Alijanse da prestanu sa slanjem municije i dolivanjem ulja na vatru, kao i da, zajedno sa Evropom, Rusijom i Ukrajinom, kroz dijalog i pregovore dogovore mir“.
Kako kaže, širenje NATO-a na Istok direktno je povezano sa aktuelnom krizom u Ukrajini.
„Ključ za rešavanje ukrajinske krize je u rukama Amerike i NATO-a. Nadamo se da će SAD i NATO, kao pokretači te krize, temeljno preispitati svoju ulogu u ukrajinskoj krizi, preuzeti dužnu odgovornost i preduzeti praktične radnje za smirivanje situacije i rešavanje problema“, zaključio je diplomata.
Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao Kinu da osudi specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, o čijem početku je 24. februara objavio ruski predsednik Vladimir Putin.
Inače, sedmog maja 1999. godine je usled bombardovanja Jugoslavije od strane NATO-a, pogođena i kineska ambasada u Beogradu. Tom prilikom poginulo je troje ljudi, a više od 20 je ranjeno.
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
RUSIJA
Kina odgovorila NATO: Nikada nećemo zaboraviti ko je bombardovao našu ambasadu u Jugoslaviji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala