Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„I mrtvim Srbima uskraćen je pokoj“: Komemorativna akademija povodom Dana sećanja na pogrom

© Tanjug / JADRANKA ILICKomemorativna akademija povodom Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji
Komemorativna akademija povodom Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić govorila je večeras na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu, povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine.
Martovski pogrom bio je sistemska i planska akcija etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, predvođena ekstremistima OVK. Za 48 sati je etnički očišćeno šest gradova i 10 sela. Ubijeno je najmanje 19 osoba, a povređeno je oko hiljadu. Proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata.
Predsednica Vlade je rekla da su tokom pogroma bez milosti ubijani Srbi - samo zato što su Srbi.
„I mrtvim Srbima uskraćen je pokoj, zato što su napadnuta i groblja, dok su imena pokojnika brisana iz pisane istorije. I posle toliko godina, van KiM se nalazi 200.000 interno raseljenih lica“, kaže premijerka.
Ana Brnabić je podsetila da međunarodne snage nisu učinile ni približno dovoljno da ispune svoj mandat iz Rezolucije 1244 UN, prenose "Novosti".
Da stvar bude gora i da ovo sve još više boli, tadašnja vlast u Beogradu nije preduzela korake koje je morala. U događajima od 17. marta 2004. godine posebno je strašno uništavanje crkava i manastira. Nijedan od uništenih manastira nije u potpunosti spasen. Bogorodicu Ljevišku, gde su voštanice paljene od vremena srpskih careva, tih strašnih dana su napali ekstremisti - rekla je predsednica Vlade.
© Tanjug / JADRANKA ILICAna Brnabić na komemorativnoj akademiji povodom Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji
Komemorativna akademija povodom Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Ana Brnabić na komemorativnoj akademiji povodom Dana sećanja na pogrom na Kosovu i Metohiji
Ona kaže da od prestanka oružanih sukoba 1999. godine uništeno je i spaljeno 150 pravoslavnih crkava i manastira, od koji mnogi datiraju iz 13. i 14. veka.
„Uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona i bogoslužbenih predmeta. Uništeno je 256 pravoslavnih grobalja. Ni u jednom gradu južno od Ibra danas nema imena sa srpskim imenom. Dečani i crkva Bogorodice Ljeviške nalaze se na Unesko-voj listi kulturnih dobara u opasnosti“, podseća premijerka.
Ana Brnabić kaže da je današnja Srbija neuporedivo jača nego što je bila te nesrećne 2004. godine.
„Srbija je danas ekonomski lider regiona, ali i stožer mira i stabilnosti u regionu. Srbija je zemlja zagledana u budućnost, posvećena jačem regionu. Upravo je ta Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan, kako bi se naš region povezao. Samo saradnjom u regionu možemo ostvariti bolju budućnost za našu decu“,dodala je predsednica vlade.
Ona kaže da će Srbija nastaviti da pruža ruku pomirenja svima u regionu.
„Ali isto tako, budite uvereni, da Srbija nikada, nikada, neće dozvoliti da se ponove tragični događaji od 17. marta 2004. godine. Kao ni "Oluje". Sećamo se svih žrtava, i saučestvujemo sa njihovim bolom. Naša srca su i večeras sa našim narodom na Kosovu i Metohiji, čijoj se hrabrosti divimo“, rekla je premijerka.
Ana Brnabić kaže da će Srbija u vremenu rata znati da sačuva mir i stabilnost, ali i da naš narod više nikada neće biti sam i bez zaštite svoje vlade, predsednika i države.
Ekstremisti su uništili 35 crkava i manastira, a u ovim nezapamćenim vandalskim aktima, zauvek su uništene brojne ikone i nepokretna kulturna dobra koja su vekovima preživeli osmansku okupaciju i svetske ratove, saopštila je Eparhija - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
SVET
Neonacisti kao albanski ekstremisti: Amerika na Kosovu vežbala „akciju Donbas“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala