- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Brže od voza: I Svetski dan poezije spaja Beograd i Novi Sad

© Foto : PromoBrže od voza
Brže od voza - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Sedam dana nakon što bi brzi voz trebalo da još više približi Novi Sad i Beograd, KCB predstavlja nove tesktove u zbirci „Brže od voza“ kao odgovor na stvarnost koja nije jasna, determinisana niti izvesna.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Tekstovi objavljeni u zbirci, nisu strogo pesnički, već su i prozni, kolažni, a tu su parole kao i vizuelni radovi zbog čega Svetski dan poezije 2022. u fokusu ima umetnike koji se bave vizuelnim, a pišu poeziju.
„Možemo slobodno reći da nam je taj pomereni pesnički pogled, pružio mnoštvo interesantnih tekstova i pokazao nam da poezija nije i ne treba da bude samo stvar pesnika, da je poezija svačija, a najviše onih koji je ne svojataju i skromno, na bočna vrata, ulaze u te prostore“, stoji u saopštenju ove institucije.
Urednica ovogodišnjeg izdanja i zbirke pesama „Brže od voza“, koja će biti dostupna i onlajn, je pesnikinja Vitomirka Trebovac, a autori i autorke su: Una Petrović, Milica Denković, Milica Rakić, Milorad Mladenović, Luna Šalamon, Jovan Jakšić, Marina Milanović, Dragoljub Raša Todosijević, Žarko Aleksić, Milica Vučković, Miloš Tomić, Maša Vujošević, Natalija Vladisavljević, Teodora Jevtić, Suzana Rudić.
Oni će svoje pesme čitati na dan kada se obeležava Svetski dan poezije, 21. marta u novosadskoj knjižari „Bulevar Buks“, a potom će se KCB predstaviti i sa izložbom „Na mala vrata“ sa odabranim radovima iz Kolekcije Oktobarski salon.
Svetski dan poezije proglasio je UNESKO 1999. godine, a Kulturni centar Beograda je dve godine kasnije započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival. Na njemu su do sada gostovali autori i autorke poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, te Radmile Lazić, Zvonka Karanovića, Ane Ristović, Milene Marković i mnogih drugih.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala