Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić ponovila austrijskom kancelaru stav Srbije da neće uvoditi sankcije Rusiji

© AP Photo / Darko VojinovicAustrijski kancelar Karl Nehamer i premijerka Srbije Ana Brnabić
Austrijski kancelar Karl Nehamer i premijerka Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Stav Srbije je da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, poručila je premijerka Ana Brnabić posle sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom koji boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„To nije nešto što u potpunosti pozdravljaju ni EU, ni drugi partneri, ni Rusija, ali to je naš principijelni stav zemlje koja je prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga mnogo godina bila pod sankcijama, a trpeli su obični građani“, kazala je Brnabićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom.
Ona je navela da se Srbija nije pridružila uvođenju sankcija Rusiji jer ne smatra da će politika sankcija doprineti rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba osim što će, kako je kazala, kazniti obične ljude.
„U tom smislu, mi imamo poseban odnos prema uvođenju sankcija. Jasno smo podržali sve deklaracije kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta, ali nismo one koje se tiču sankcija“, rekla je Brnabićeva.
Na pitanje novinara da li je na sastanku bilo reči o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i o energetici, Brnabićeva je kazala da Srbija ima obavezu da postepeno usklađuje spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, navodeći da je u 2021. godini naša zemlja dostigla procenat pridruživanja EU od 65,31 odsto.
„Trudićemo se da kako se približavamo EU dodatno usklađujemo, a kada postanemo član EU taj procenat mora biti 100 odsto“, rekla je Brnabićeva.
Navela je da je sa austrijskim kancelarom razgovarala i o energetici zato što je, kaže, Austrija visoko zavisna od ruskog gasa, kao i Srbija.
Dodala je da Austrija ima mnogo energije iz obnovljivih izvora, ali i da će toj zemlji biti potrebno oko 10 godina da postane nezavisna od ruskog gasa.
„To je nešto o čemu mi razmišljamo, želimo da smo što nezavisniji u energetskom sektoru i zato smo počeli da gradimo gasni interkonektor od Niša do Dimitrovgrada, što je projekat koji finansira EU, kako bi imali izvor gasa preko Grčke i drugih zemalja“, rekla je premijerka Srbije, preneo je Tanjug.
Dodala je da to zahteva vreme i istakla da je energetska politika fokusirana na to da budemo što nezavisniji jer, kako je istakla, energetska bezbednost znači i nacionalnu bezbednost.
Na pitanje kako bi opisala odnose sa Rusijom, da li su se promenili od početka ruske operacije i da li Srbija može da promeni poziciju u okviru približavanja EU i pridruži se sankcijama, Brnabićeva je odgovorila da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno jako dobri, jer dve zemlje vezuju istorija, tradicija i vera, ali u današnje vreme i energetika.
„Imamo dobre ekonomske i političke odnose, a da li su promenjeni od početka rata u Ukrajini? Jesu, jer 75 odsto naše ekonomije čine investicije iz EU, a te kompanije moraju da sprovedu sankcije prema Rusiji, što se odražava i na našu ekonomiju“, rekla je premijerka Srbije.
Kao primer navela je da jedna cementara u vlasništvu kompanije iz EU ne može ništa da uveze iz Rusije, niti da bilo šta u Rusiju izveze, što važi za sve kompanije iz zemalja EU, od proizvođača auto-delova do IT kompanija.
Sve je to, kako je ukazala, veliki izazov za srpsku ekonomiju.
Brnabićeva je naglasila da je Austrija važan partner Srbiji, i politički i ekonomski i istakla da je tokom sastanka prenela svom kolegi iz Beča da je Srbija stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prelije na ovaj deo Evrope.
„U Austriji smo uvek imali partnera na koga smo mogli da se oslonimo“, naglasila je Brnabićeva.
Ekonomski, premijerka je ukazala da je Austrija u ukupnim investicijama drugi najvažniji partner iza Nemačke.

„Zapadni Balkan deo Evrope, da se ubrza put u EU“

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je da je važno da se EU jasno odredi prema zemljama Zapadnog Balkana da one pripadaju Uniji, kao i da se ubrza njihov evropski put.
Nehamer je kazao da su odnosi sa Srbijom za Austriju od velikog značaja, jer je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner.
Austrijski kancelar je naveo da je upravo zbog ukrajinske krize važno da se EU jasno odredi prema zemljama regiona da pripadaju Evropi i Uniji. Prema njegovim rečima, Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, a i Kina želi da se pozicionira, preneo je Tanjug.
„Obaveza i interes članica EU je da se uputi signal da je saradnja sa Zapadnim Balkanom važna“, rekao je on i dodao:
„U vremenu u kojem živimo neophodno je da prijatelje približimo sebi. Imamo velike zadatke koje zajedno treba da savladamo. Austriji je veoma važno da budemo zajedno u ovom regionu, jer smo jednako pogođeni brojnim izazovima, kao što su bile ilegalne migracije. Austrija je i veliki investitor u Srbiji, jer je ovo tržište interesantno za Austriju i EU. Produbićemo dalje našu bilateralnu saradnju“.
Šef austrijske vlade se u Beogradu sastao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a razgovaraće i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.
Posle Beograda, austrijski kancelar će otputovati u posetu Sarajevu.
Nehamer je na mestu kancelara od početka decembra prošle godine i ovo mu je prva poseta Srbiji na toj dužnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala