Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto Zapad pojačava bezbednosne snage na Kosovu i Metohiji

© AP Photo / ZvekiEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Na Kosovu i Metohiji će uskoro biti raspoređena još 92 pripadnika Evropske žandarmerije kao pojačanje postojećoj policijskoj jedinici te misije. Dok iz Euleksa tvrde da im je zbog bezbednosnog okruženja potrebna pomoć u izvršenju zadataka, diplomata Zoran Milivojević kaže da se iz iskustva zna da jačanje međunarodnih snaga ne garantuje bezbednost Srba.
Milivojeviću, diplomati u penziji, ne dopada se dolazak još stranih pripadnika bezbednosti na Kosovo i Metohiju a, kako kaže, da jačanje međunarodnih snaga ne garantuje bezbednost Srba pokazao je martovski pogrom iz 2004 godine.
„Više se brinem da oni ne dolaze kao neko ko će biti pomoć drugoj strani ako dođe do neke eskalacije vezane za sever Kosova,“ kaže Milivojević.

Jačanje bezbednosnih snaga ne znači zaštitu za Srbe

Diplomata naglašava da, s obzirom na to što se dešava u svetu, ne treba biti naivan i verovati da će u ovom uslovima neko da poštuje Rezoluciju 1244 ili neko dugo pravilo.
„Međutim, ne vidim razlog da neko strepi od Srbije jer Srbija ni na koji način nikome ne ugrožava bezbednost. Druga stvar, Beograd je bio veoma izričit da bi reagovao samo ako bi srpsko stanovništvo na KIM bilo ugroženo. Ako toga nema, onda nema ni razloga da se neko plaši Srbije,“ naglašava Milivojević.
Kako kaže, Srbija niti je bila agresor niti to hoće da bude, a smatra iako u to ne veruje, da bi bilo fer i pošteno da međunarodne snage deluju u funkciji zaštite srpskog naroda i sredine, jer sve provokacije koje se dešavaju u južnoj srpskoj pokrajini zadnjih godina su usmerene protiv srpskog naroda.

Lažna histerija Prištine

S druge strane, Zoran Anđelković bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, kaže da se sve dešava u sklopu histerije koja se vodi na Kosovu zbog konflikta u Ukrajini i navodnog straha od srpske reakcije.
„Priština od početka ukrajinske krize pokušava da na osnovu ukrajinske krize lažnom histerijom u „strahu od Srbije“ nešto dobije od međunarodnih činilaca. To što dolazi više međunarodnih snaga na KiM, verujem da je dobro po Srbe na KiM,“ kaže Anđelković.
Po njegovom mišljenju, više bezbednosnih snaga na KIM Srbima bi trebalo da obezbedi veću sigurnost od albanskih ekstremista.
S obzirom na bezbednosno okruženje na KiM, rezervisti će podržati Euleks u ispunjavanju zadataka, uključujući i funkciju drugog bezbednosnog organa na KiM u slučaju potrebe.

Treći prsten bezbednosti

Euleks je inače deo trostrukog bezbednosnog mehanizma u kojem je kosovska policija prvi bezbednosni odgovor, Euleks drugi, a Kfor treći.
Redovni sastav evropskih policije trenutno čini 105 pripadnika stacioniranih u Mitrovici, dok će rezervni sastav EUROGENDFOR biti smešten u bazi za podršku Euleksa u Kosovom Polju i biće pod komandom Euleksa.
Raspoređivanje rezervnog sastava, kako je saopšteno iz te misije, pokazuje odlučnost Euleksa da nastavi da podržava stabilnost KiM i doprinosi bezbednosti svih zajednica na KiM.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala