Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Evropski savet odlučio – Srbija da ne uvozi naftu iz Rusije, a EU da uvozi

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICAleksandar Vučić na otvaranju fabrike UBM u Adaševcima kod Šida
Aleksandar Vučić na otvaranju fabrike UBM u Adaševcima kod Šida - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Evropski savet doneo je odluku kojom se traži da Srbija ne uvozi naftu iz Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Duga je odluka, suština je u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na njihovoj teritoriji posluju sa Gaspromnjeftom i uvoze i izvoze naftu od Rusa, ali da treće zemlje gde su preduzeća i rafinerije u većinskom vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze rusku naftu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Ta odluka je za nas čudna, rekao je Vučić, i razgovaramo sa EU, američkim partnerima i ruskim partnerima.
„Nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, kaznili su nas“, naveo je Vučić.
Vodimo razgovore da Srbija bude izuzeta iz te odluke i nadamo se da će to biti rešeno u narednih 48 sati, dodao je predsednik Srbije i rekao da jutros razgovarano sa Rusima i da imamo tri opcije ukoliko Srbija ne bude izuzeta.
Situacija je vrlo komplikovana za nas, ali rešićemo je, rekao je Vučić.

„Pregovori s Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa posle izbora“

Vučić je rekao da se trenutno ne vode suštinski pregovori sa Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa i da će ih biti nakon izbora.
Izrazio je uverenje da će Srbija dobiti najbolju cenu u Evropi, ističući da Srbija prema Rusiji nije uvodila sankcije.
„Što se gasa tiče, neće biti suštinskih pregovora pre izbora. Oni koji dobiju poverenje građana moći će da pregovaraju. Važno je da pokušamo da za naše građane obezbedimo što je najbolje i najjeftinije moguće. Ako ne bude nekih drugih smetnji, kao prekida gasovoda, što se desilo na Jamalu, to jest ako se takve stvari ne budu dešavale sa Bugarskom, jer i ona u velikom procentu zavisi od ruskog gasa, verujem da ćemo imati povoljnu cenu“, rekao je Vučić.
On je kazao da će cena biti nešto drugačija u odnosu na cenu pre pola godine ili pre godinu dana.
„Verujem i siguran sam da ćemo imati najbolju cenu u Evropi. Ali ko može garantovati da će sve funkcionisati. Da zavisi od nas, danas bih mogao da kažem da bismo bili u tri evropske zemlje sa najpovoljnijom cenom“, naveo je Vučić.
Ukazao je na ogromne probleme sa kojima se Srbija suočava u obezbeđivanju robe.
„Nijedno osiguravajuće preduzeće neće da dâ garancije za prevoz robe preko Crnog mora do Konstance. Postavlja se pitanje odakle da dovozimo, ali snalazimo se. Imaju neke stvari o kojima ću, kada budemo dobro proučili narednih dana obavestiti ljude“, rekao je on dodajući da se radi o stvarima koje su plod sankcija EU.
Istakao je da će u Srbiji biti svega dovoljno i da će se truditi te cene budu među najnižima na evropsko kontinentu, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala