- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski političar o pregovorima: Počinjemo da dolazimo do kompromisa

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaRusko-ukrajinski pregovori u Belorusiji
Rusko-ukrajinski pregovori u Belorusiji - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Stavovi strana u pregovorima Rusije i Ukrajine o situaciji na ukrajinskoj teritoriji bili su drugačiji, a sada počinje da se nazire neki kompromis, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika i član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Od početka pregovora ruska strana bila je veoma ultimativna... Stavovi strana bili su veoma različiti i tek sada smo počeli da postižemo neki kompromis“, rekao je Podoljak u intervjuu za televiziju „Ukrajina 24“.
Prema njegovim rečima, na pregovorima se razmatraju bezbednosne garancije za Ukrajinu.
„Predložili smo drugačiji model (dogovora o bezbednosnim garancijama) u kojem će postojati zemlje-garanti koje će zakonski biti obavezne da intervenišu“, rekao je Podoljak.
Kako je naveo Podoljak, Rusija i Ukrajina će pre ili kasnije postići mirovni sporazum.
„Zemlje će na kraju postići neki mirovni sporazum, ratovi se time završavaju. Pitanje je koje tačke će tamo stajati. Upravo to su pregovaračke pozicije“, konstatovao je Podoljak.

Pregovarački proces

Nakon početka specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju Ukrajine, ruska i ukrajinska strana su se lično sastajale tri puta, sada se pregovori vode svakodnevno putem video-veze.
Osim toga, 10. marta je u Antaliji uz posredovanje Turske održan sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe. Kako je primetio pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski, glavni cilj Rusije na pregovorima poklapa se sa onim koji je postavljen na samom početku specijalne vojne operacije – „mirna, slobodna, nezavisna i neutralna Ukrajina“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Prerano otkrivati neke dogovore Moskve i Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala