- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Crnoj Gori već naredne sedmice hljeb bi mogao da košta 80 centi, moguća nestašica piletine

CC0 / Pixabay / Hleb
Hleb - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Nova cijena vekne hljeba u Crnoj Gori mogla bi već od iduće sedmice da iznosi oko 80 centi, umjesto dosadašnjih 65 centi, izjavio je predstavnik industrijskih pekara Damir Papić. Moguća je i nestašica pilećeg mesa.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Papić je, na sastanku Odbora za poljoprivredu Privredne komore Crne Gore, ukazao da minimalna proizvođačka cijena osnovne vrste vekne hljeba sa novim cijenama brašna i drugim troškovima proizvodnje ne može da bude niža od 64 centa, po kojoj bi pekari mogli da isporučuju hljeb trgovačkim lancima.
Ukupna maloprodajna cijena zavisi dodatno od marže trgovca, njihovih troškova i dažbine, objasnio je Papić.
On nije precizirao kolika bi mogla da bude nova maloprodajna cijena hljeba kod trgovaca, ali je napomenuo da sadašnje uobičajene marže trgovaca i ostali troškovi povećavaju maloprodajnu cijenu za oko 25 odsto, što bi značilo da bi nova cijena vekne hljeba mogla da iznosi oko 80 centi.
Prema njegovim riječima, uslov svega toga bio bi da Srbija narednih dana dozvoli izvoz brašna u Crnu Goru, a u suprotnom cijene bi mogle biti i veće.
Zbog smanjenih zaliha kod pekara nove cijene mogle bi da važe već od iduće sedmice, dodao je Papić.

Moguća nestašica pilećeg mesa

Svinjsko i pileće meso na tržištu Evropske unije u posljednjih sedam dana poskupilo je za po 60 odsto, s tim da se može očekivati nestašica pilećeg mesa zbog pojave ptičjeg gripa u nekoliko zemalja od kojih i Crna Gora uvozi najznačajnije količine, kazao je na sjednici odbora za poljoprivredu Privredne komore njegov član Branko Pejović.
Razlozi za rast cijena su poskupljenja žitarica, stočne hrane i energenata, kao i sami problemi sa proizvodnjom. Pejović je kazao da će se ove cijene preliti i na Crnu Goru. Upozorio je i na moguće nestašice pilećeg mesa tokom ljetnje sezone i zatražio dodatnu pomoć od države i smanjenje trgovačkih marži.
„Sada na naručimo pileće meso možemo ga dobiti tek 1. juna i to po značajno većim cijenama. Potrebe za pilećim mesom u toku ljetnje sezone iznose oko 22 hiljade tona. Domaći proizvođači ne mogu to nadoknaditi ni količinom ni asortimanom. I njihovi troškovi su porasli, cijena hrane za živinu dodatno je povećana za oko 30 odsto“, kazao je Pejović.
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Nebojša Veličković kazao je da su novim mjerama agro budžeta značajno povećane subvencije za stočnu i živinarsku proizvodnju, kao i na proizvodnju žitarica. On je naveo da će ukupan paket mjera Vlade uticati na smanjenje cijena, ako bude usvojen od Skupštine.
Pusta ulica u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
REGION
Rastu cijene stanova na crnogorskom primorju, u Podgorici, Cetinju i Nikšiću
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala