- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapad podsticao Kijev na krvoproliće, ruska vojska uništila planove Kijeva

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Ruska vojska uništila je planove ukrajinskih vlasti koje su nameravale da krenu u rat, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. On je dodao da Zapad neće oprostiti Rusiji nezavisan kurs i pokušaće da je dokrajči i naruši njen teritorijalni integritet, ali da to neće uspeti Americi i njenim saveznicima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Želim da kažem krajnje otvoreno: iza licemernih razgovora i aktuelnih postupaka takozvanog kolektivnog Zapada stoje neprijateljski geopolitički ciljevi. Njima jednostavno ne treba snažna i suverena Rusija. Oni nam neće oprostiti naš nezavisan kurs, ni to što štitimo naše nacionalne interese“, rekao je Putin.

„Sećamo se kako su podržavali separatizam, terorizam, podstičući teroriste i bandite na Severnom Kavkazu. Oni i sada, kao devedesetih i početkom dvehiljaditih godina, opet žele da pokušaju da nas dokrajče, prignječe. Da nas pretvore u slabu, zavisnu zemlju, da naruše teritorijalni integritet – da rasparčaju Rusiju kako njima najbolje odgovara. Tada im nije uspelo, neće ni danas“, poručio je Putin.
Na savetovanju o merama podrške regionima on je govorio o razlozima za pokretanje specijalne operacije u Ukrajini. Predsednik je istakao da će specijalna operacija, čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, biti sprovedena do kraja.

„Operacija ide po planu. Taktika Ministarstva odbrane pokazala se kao potpuno opravdana. Čini se sve kako bi se izbegle žrtve među civilima “, rekao je Putin.

Kako je rekao, aktuelni format operacije bio je jedini mogući.
„Da je ruska vojska delovala samo u Donbasu, to ne bi dovelo do eliminisanja pretnji, tamo bi se pojavila nova linija fronta“, istakao je Putin.
Takođe je istakao da Zapad podstiče vlasti u Kijevu na krvoproliće, isporučujući oružje i šaljući plaćenike. Putin je dodao da je Kremlj predlagao Oružanim snagama Ukrajine da povuku jedinice iz Donbasa.

„Govorim ovo prvi put: na samom početku specijalne operacije, u cilju izbegavanja krvoprolića, kijevskim vlastima je predloženo da ne ulaze u borbena dejstva, nego da jednostavno povuku svoje trupe iz Donbasa. Nisu želeli. Šta da se radi, to je njihova odluka“, istakao je ruski lider.

Putin je takođe govorio o metodama kojima pribegavaju Oružane snage Ukrajine.

„Kao što znate, 14. marta je izveden raketni napad na centar Donjecka. To je bio otvoreni krvavi teroristički napad koji je odneo živote više od 20 ljudi. Takvi napadi se nastavljaju poslednjih dana – ne birajući tuku po trgovima, sa fanatizmom i žestinom onih koji su osuđeni na propast – kao fašisti koji su poslednjih dana Trećeg rajha pokušali da odvuku sa sobom u grob što više nevinih žrtava“, kazao je ruski predsednik.

Ruski predsednik je rekao da pojava ruskih snaga na prilazima Kijevu nema nikakve veze sa namerom da se okupira Ukrajina. Putin je ukazao i da je pronacistički režim u Ukrajini u bliskoj budućnosti mogao da dobije nuklearno oružje na čijoj meti bi bila Rusija.
Takođe je ukazao na pokušaje Zapada da podeli rusko društvo
„Siguran sam da će takvo prirodno i neophodno samopročišćenje društva samo ojačati našu zemlju – našu solidarnost, jedinstvo i spremnost da odgovorimo na bilo kakve izazove“, poručio je Putin.
Ukrajina nikada neće služiti kao platforma za pretnju Rusiji, poručio je Putin.
„Pouzdano ćemo osigurati bezbednost Rusije, našeg naroda i nikada nećemo dozvoliti da Ukrajina služi kao odskočna daska za agresivne akcije protiv naše zemlje“, rekao je ruski predsednik.
Takođe je istakao da je Rusija spremna da tokom pregovora razgovara o pitanju neutralnog statusa Ukrajine, njenoj demilitarizaciji i denacifikaciji.
„Naša zemlja je učinila sve kako bi se organizovali i održali ti pregovori, shvatajući da je potrebno da se iskoristi svaka mogućnost za spasavanje ljudi i njihovih života“, rekao je on.

Putin: Ruska vojska kod Kijeva ne znači okupaciju Ukrajine

Pojava ruske vojske kod Kijeva ne znači nameru da se izvrši okupacija Ukrajine, Rusija nema takav cilj, izjavio je Putin.
„Pojava ruske vojske kod Kijeva i u drugim gradovima Ukrajine nije povezana sa namerom da se okupira ta zemlja. Mi nemamo takav cilj i o tome sam već direktno rekao u obraćanju 24. februara“, naveo je ruski predsednik na sastanku posvećenom merama za podršku regionima.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Putin: Državljani Rusije podvrgnuti progonu, Zapad skinuo masku pristojnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala