- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi presek: Za 24 sata ruska avijacija oborila tri aviona, četiri drona, uništeno 128 objekata

© SputnikBrifing Ministarstva odbrane Rusije
Brifing Ministarstva odbrane Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
U poslednja 24 sata ruska avijacija i protivvazdušna odbrana oborili su u Ukrajini dva aviona Su-25, jedan MiG-29 i četiri drona, saopštio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
Kako je dodao, u istom periodu uništeno je 128 ukrajinskih vojnih objekata, uključujući sedam skladišta oružja i 68 skladišta vojne tehnike.
Konašenkov je dodao i da snage LNR vode borbe na severnim, severo-istočnim i istočnim prilazima gradu Severodonjeck.
Prema njegovim rečima, od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je više od 1.350 tenkova i drugih oklopnih vozila ukrajinske vojske.
„Od početka operacije ukupno je uništeno: 11 ukrajinskih aviona, 68 helikoptera, 160 bespilotnih letelica, 159 PVO sistema, 1.353 tenka i drugih oklopnih vozila, 129 višecevnih bacača raketa, 493 komada artiljerijskog oružja i minobacača i 1.096 vozila“, naveo je on.
Prema navodima Ministarstva odbrane, ruska vojska prebacuje zaplenjenu vojnu tehniku, jedinicama Narodne milicije LNR i DNR, uključujući i onu strane proizvodnje, u toku je obuka boraca Donbasa za ovladavanje protivtenkovskim sistemima „Džavelin“ i glavnim borbenim tenkovima.
Tenkove, druga oklopna vozila i naoružanje, koje je u značajnom broju prebačeno vojsci Donjecka i Luganska, ukrajinski nacionalisti su napustili na svojim položajima i skladištima, dodaje resor.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala