- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložene potresne slike velikog požara u Hilandaru: Miris paljevine oseća se i posle 18 godina

© Foto : Rajko KarišićHilandar posle požara
Hilandar posle požara - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
„I dan danas oećam miris paljevine i čujem pucketanje vatre na drvenim konstrukcijama od kojih je manastir Hilandar bio sagrađen. Tih sam dana, pre 18 godina bio nem pred prizorom manastira, a kada naiđem na vatrogasca ili monaha, oni prođu u tišini, spuštenog pogleda“, otkriva za Sputnjik Rajko Karišić, autor izložbe „Hilandaru u pohode“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Ova izložba fotografija otvorena je u Matici srpskoj povodom obeležavanja 18 godina od velikog požara u Hilandaru kada je izgorelo šezdeset odsto građevinskog kompleksa manastira.
© Foto : Rajko KarišićHilandar posle požara
Hilandar posle požara - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022

Svetopis požara u Hilandaru

Umetnik Karišić koji se više od četiri decenije bavi fotografijom bio je u prilici da boravi u manastiru četvrtog i petog dana od požara koji je zahvatio srpsku svetinju.
„Kada je pre 18 godina, tačnije u noći između 3. i 4. marta manastir Hilandar zadesila velika vatrena stihija, treća tih razmera u istoriji manastira, monasi su bili u molitvi. Po Tipiku koji je svojom rukom napisao Sveti Sava 1199. godine, monasi ne bi trebalo da prekidaju molitvu i toga se i dan danas drže. To nije zabeleženo u analima ostalih manastira“, otkriva Karišić i dodaje:
„Nekad je čovek pred prirodom nemoćan. Bio sam u prilici da zabeležim taj deo istorije manastira jer jedino pomoću fotografija koje su prikazane na ovoj izložbi možete da shvatite razmere te katastrofe“, kaže fotograf.
© Foto : Rajko KarišićHilandar posle požara
Hilandar posle požara - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022

Osam vekova isijava duhovnošću

Ovaj fotograf prvi put je manastir Hilandar posetio u maju 2003. godine, kada je, kako priznaje, prvi put čuo tišinu.
„Manastir Hilandar veći više od osam vekova isijava svoju duhovnost uz neprestanu molitvu monaha zbog čega se tamo ide srcem“, ističe Karišić kojem je odlazak na Hilandar i želja i dužnost. Za ovih 44 puta koliko je bio u prilici da boravi u svetoj srpskoj carskoj larvi, zabeležio je oko 80 hiljada svetopisa.
„Svaki odlazak na Svetu goru doživljavam kao da je prvi put jer je to mesto u kojem se vreme ne meri običnim aršinom. Čak sam probao da napravim isti kadar, sa istog mesta, istim aparatom, objektivom i ono što vidim nikada nije isto. Bilo da je reč o svetlu, ambijentu, jednostavno u Hilandaru ne postoje dva ista svetlopisa“, navodi Karišić.
© Foto : Rajko KarišićHilandar posle požara
Hilandar posle požara - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Osamnaest godina od velikog požara, manastir je obnovljen i to uz pomoć srpskog naroda koji se ujedinio sa ciljem da zadužbinu Svetog Save podigne iz pepela.
„U skladu s mogućnostima u ovom vremenu koje je veoma turbulentno, mi smo kao narod učinili sve da pomognemo i nastavljamo da pomažemo ovakvim izložbama, predavanjima. Duh Hilandara treba da prati i nove generacije, a kao što je Sveti Sava rekao – Hilandar ostaje srpskom rodu na večnu korist i duhovno ohrabrenje.“
© Foto : Sputnjiku ustupio Rajko KarišićRajko Karišić
Rajko Karišić - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Rajko Karišić
Rajko R. Karišić do sada je imao preko 100 samostalnih izložbi, uz učešće na preko dve stotine likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu. Realizovao je 143 autorske fotomonografije i knjige za druge umetnike i 29 minimonografija manastira i crkava Srpske Pravoslavne Crkve. Za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio je više desetina nagrada i priznanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala