- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zvanično: Dvoglavi orao za fudbalere Srbije! /foto/

© REUTERS / AZIZ KARIMOVFudbaleri Srbije proslavljaju gol Aleksandra Mitrovića protiv Azerbejdžana
Fudbaleri Srbije proslavljaju gol Aleksandra Mitrovića protiv Azerbejdžana - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Fudbaleri Srbije će, kako je i ranije bilo najavljeno, na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali i na drugim takmičenjima, na grudima nositi novi grb.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Institucionalni, dosadašnji grb Saveza, ostaje kao zvanični grb FSS, a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS.
Izgled novog grba procurio je u javnost pre nešto više od mesec dana, a na sednici Izvršnog odbora FSS objašnjeno je da je UEFA preporučila svim savezima da „razdvoje“ grbove organizacije i reprezentacije i da su tu preporuku već uvažile brojne reprezentacije.
Objašnjeno je da je grb koji će ubuduće orlovi nositi na dresovima inspirisan istorijom i tradicijom
„Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit… Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola“, navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije.
„Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine“.
Objašnjeno je i zašto se na grbi nalazi motiv ljiljana.
„Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije“.
U saopštenju je navedeno da će Fudbalski savez Srbije otvoriti prodavnicu suvenira do 30. maja 2022. godine kada će biti i zvanično objavljen izgled novog dresa reprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo u Kataru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala