- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Berlinski filmski festival neće bojkotovati ruske filmove

© Flickr / nathonBiće prikazana i film „Anjelica", adaptacija trilera Artura Filipsa iz 2007. godine, koji prati život mlade žene u viktorijanskoj Engleskoj primorane na seksualnu apstinenciju.
Biće prikazana i film „Anjelica, adaptacija trilera Artura Filipsa iz 2007. godine, koji prati život mlade žene u viktorijanskoj Engleskoj primorane na seksualnu apstinenciju. - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
Međunarodni filmski festival u Berlinu neće zabraniti ruske filmove na sledećem izdanju ove filmske smotre, ali će onemogućiti posetu zvaničnih ruskih delegacija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Organizatori su u saopštenju napisali da filmski stvaraoci ili kulturni radnici neće biti isključeni ili izolovani sa Berlinala na osnovu nacionalnosti.
„Upravo su njihova dela ta koja kritikuju vladajuće režime. Shodno tome, Berlinale zauzima jasan stav protiv opšteg bojkota kulturnih dela na osnovu njihovog porekla, jer bi to takođe potisnulo mnoge kritičke glasove“, naveli su oni.
Prema njihovim rečima, Berlinale je prostor interkulturalnih susreta i platforma za kritičku diskusiju o aktuelnim ili istorijskim događajima u svetu.
„Umetnost i kultura su ključni elementi demokratskih društava, a filmski festivali su mesta na kojima umetnici iz celog sveta – bez obzira na zemlju iz koje potiču – mogu da prikažu svoj rad i uđu u dijalog. Samo u otvorenim, kreativnim prostorima za razmišljanje (filmska) kultura može da se razvija.“
Međutim, biće isključene „zvanične državne institucije i, u ovom slučaju, ruske institucije ili delegacije, kao i akteri koji podržavaju režim“, dodaje se u saopštenju festivala.
Pozivi na bojkot ruske kinematografije potiču iz Ukrajinske filmske akademije, a podržali su ga istaknuti ukrajinski filmski stvaraoci, kao i međunarodne institucije, uključujući Evropsku filmsku akademiju i Poljski filmski institut, prenosi Dedlajn.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala