- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zimi je došao kraj? Roda Prvoje sleteo u gnezdo u banatskom selu /foto/

CC0 / Pixabay / Roda u gnezdu
Roda u gnezdu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Deseti put zaredom mužjak bele rode Prvoje, prvi se vratio u svoje gnezdo u Tarašu kod Zrenjanina, i na taj način, po verovanju meštana, označio kraj duge zime i dolazak proleća.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Za razliku od prethodnih godina, Prvoje je u Taraš doleteo sa dve pratilje, ali one su produžile let dalje, da još u nekom vojvođanskom selu obraduju najmlađe, objavio je RTS.
„Desetu godinu zaredom ove godine slavimo jubilej njegovog dolaska i svi se radujemo u selu“, izjavila je Aleksandra Cucić Marovac, predsednica udruženja „Taraške rode“.
Taraš, banatsko selo koje je 2015. godine proglašeno za Evropsko selo roda, i dalje spada u mesta sa najviše gnezda belih roda.
Kako navodi predsednica Udruženja, broj gnezda u Tarašu varira. Prošle godine je bilo 30 parova, pre toga 38, ali 2019. je bilo samo 26. Međutim, sada se polako povećava.
„Meni i suprugu rode su donele dve divne devojčice, a pre mesec i po dana i jednog divnog dečaka. Mi u Tarašu verujemo da nam rode donose decu“, u šali navodi Aleksandra Cucić Marovac.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala