- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD spremne na direktne kontakte sa Rusijom ako će to prekinuti eskalaciju u Ukrajini

© AFP 2023 / MARK WILSONTabla ispred zgrade Stejt departmenta u Vašingtonu
Tabla ispred zgrade Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su spremne da razmotre mogućnost direktnih kontakata sa Rusijom, ako će to pomoći da se zaustavi eskalacija situacije u Ukrajini, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Ako utvrdimo da bi učešće SAD na visokom nivou pomoglo da se napreduje po pitanju okončanja nasilja i besmislenog rata, mi smo apsolutno spremni za to“, rekao je Prajs na brifingu.
Komentarišući isključivanje Rusije iz Saveta Evrope, Prajs je rekao da SAD smatraju da Rusija ne bi trebalo da bude članica Saveta Evrope jer ne deli vrednosti te organizacije.
„Očigledno je da Rusija ne deli vrednosti Saveta Evrope, pa smatramo da je prikladno da nije član ove organizacije“, istakao je Prajs.
Na pitanje da li se Sjedinjene Američke Države plaše da će neučešće Rusije u radu Saveta Evrope suziti mogućnosti za održavanje kontakata sa Moskvom, portparol je rekao da SAD i Rusija imaju dovoljno kanala veze.
„Ono što želimo da vidimo je da Rusija ozbiljno i savesno pristupa korišćenju takvih kanala“, precizirao je on.
Savet Evrope pokrenuo je ranije proceduru privremenog obustavljanja članstva Rusije u toj organizaciji zbog ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
RUSIJA
Rusija zvanično izašla iz Saveta Evrope – odluka neće uticati na prava i slobode ruskih građana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala