- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lekcija koja „mora“ da se nauči: Postoje li uopšte Bošnjaci ukoliko Srbi nisu – agresori

© AP Photo / Kemal SofticČovek se moli sedeći između grobnog kamenja u Potočarima, blizu Srebrenice, Bosna, subota, 11. juli 2020.
Čovek se moli sedeći između grobnog kamenja u Potočarima, blizu Srebrenice, Bosna, subota, 11. juli 2020. - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Udžbenik u kome su Srbi nazvani agresorima u Bosni i Hercegovini, samo je deo pokušaja da se istorijsko uporište Bošnjaka izgradi na poslednjem ratu, uz pomoć prijatelja sa Zapada.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Ovako za Sputnjik istoričar Čedomir Antić komentariše predstavljanje dodatka udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole u Tuzlanskom kantonu u kojem, između ostalog, piše da su „Srbi agresori na BiH“.
Dok njegove kolege iz Republike Srpske primećuju da je sporna biografija autora pošto je jedan od njih, Nazim Ibrahimović, bio pripadnik takozvane Armije BiH od 1992. do 1995. godine, Antić kaže da ga više ništa ne čudi, jer stvaranje nacije mora da ima istorijska uporišta.
"Sva ona su bila sumnjiva, kratki bljeskovi automnističkog pokreta, konzervativnog begovata koji nije bežao čak ni od srpske narodnosti, ako bi mu koristila u nekom trenutku, više je vezan za srednji vek, nego za 19. kada se pojavio. Sve to nije bilo dovoljno, sve je zamenio građanski rat u Bosni i Heregovini", kaže Antić.
On dodaje da je tako nastala istorija koja može da se poredi sa odnosom Srba u ranom novom veku prema Kosovskoj bici, ali, dodaje, da je ovo 21. vek. U krajnjem slučaju, Kosovska bitka je istorijska priča o neverovatnoj žrtvi, koja nema sličnosti sa ratom u BiH.
CC BY 2.0 / Flickr/Andreas Lehner / Sarajevo, Trg oslobođenja - Alija Izetbegović
Sarajevo, Trg oslobođenja - Alija Izetbegović - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Sarajevo, Trg oslobođenja - Alija Izetbegović

Sloba pravilo, Hitler izutetak

Antić dodaje da je muslimanima koji se zalažu za poteze kao što je novi udžbenik, godio i odnos Zapada prema ovim pitanjima.
"Po njihovom modelu, kada govorimo o Slobodanu Miloševiću, on je proizvod svega što je srpski narod dao od Svetog Save do danas, a kada govorimo o Hitleru, on je trula jabuka ili kako je rekao američki novinar Robert Kapland koji je umnogome uticao na administraciju Bila Klintona, Hitler je naučio da mrzi u slovenskim kafanama u Beču. Jer, naravno, on kao Nemac ne bi mogao nikoga da mrzi, to je fenomenalan narod, idealan narod. Nešto slično je preuzeo i narativ muslimana. Oni sebe vide kao neku vrstu nadnacije, kao naciju koja je temeljna u Bosni, kao naciju kojoj je nešto osporeno i kao naciju nad kojom je izvršen genocid".

Zabrana Koviću iz iste kuhinje

Naš sagovornik dodaje da je i ideja o zabrani ulaska u BiH istoričaru iz Srbije Milošu Koviću iz iste kuhinje kao i ova sa udžbenikom. Zajednički je pokušaj da se izazove kriza.
"Poznato je da je Bosna i Hercegovina uz Crnu Goru jedina evropska država u kojoj ne postoji dominantna nacija. To naravno, ne smeta muslimanima i njihovim prijateljima na Zapadu da pokušavaju da sprovedu velikomuslimansku hegemoniju i da stvore bosansku naciju u kojoj bi muslimani nametnuli drugima sve ono što u Jugoslaviji i Srbiji nikad nisu mogli da nametnu, čak ni 1920. godine", kaže Anitć.
Deca pred kojom će se naći sporni dodatak udžbenika u samom centru Tuzle već godinama gledaju spomenik na kome piše "srpski fašistički agresor". Antić smatra da je ta ikonografija u funckiji iste priče.
"Ovo je nastojanje da oni poremete odnose. I ti spomenici gde se pominje srpski agresor, četnički agresor, i oni su isto poruka da Bosna može postojati, ali samo kao velikobošnjačka država u kojoj će Srbi i Hrvati biti neka vrsta značke", kaže Antić.

Test i za Dejton

On podseća da će se na slučaju udžbenika i zabrane ulaska u zemlju srpskom istoričaru videti da li funkcioniše Dejtosnki sporazum, da li ustanove države BiH polažu bilo kome račune, osim velikomuslimanskim šovinistima, kakvi su Bakir Izetbegović ili Bisera Turković.
"Videli smo da kada je reč o ratu u Ukrajini, da BiH govori glasom ministarke Bisere Turković, drugarice islamskih fundamentalista, koja poznaje i protežira ljude koji su doveli u Bosnu i Hercegovinu interne brigade koje su sekle ljudske glave. Sve ovo ne može doneti dobro muslimanskom narodu. Naravno, i srpski narod ima svoj nacionalizam i svoje ekstremiste, ali naš centralni narativ nije takav", kaže Antić.
Uz sav trud bošnjačkih političara, teza o izabranom narodu kod muslimana u svakodnevnom životu ipak ne prolazi, jer je, kako kaže Antič, pre svega Bosna prevelika da bi njome vladao narod koji ima milion i 600 hiljada stanovnika.
"Osim, naravno, ako neko ne protera Srbe. Drugo, nisu ovde samo Srbi u pitanju, ovde su u pitanju i Hrvati. Hrvatska je žrtvovala autonomiju Hrvata u Bosni da bi u tom poretku koji je uspostavljen devedesetih mogla da izgna Srbe iz Hrvatske. Samim tim, Hrvati postavljaju pitanje, gde su i njihova prava".
Tuzlanska kolona, napad na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
REGION
Skandal u BiH: Učenike u Tuzli uče da su Srbi agresori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala