- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Evropi preti nestašica jedne od osnovnih životnih namirnica

© Sputnik / Pavel Onoyko / Uđi u bazu fotografijaPrazni rafovi u Grčkoj
Prazni rafovi u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Evropa se suočava sa deficitom jedne od osnovnih životnih namirnica, suncokretovog ulja, pošto je stao izvoz iz Ukraijne. Trenutno u EU ima zaliha ulja za samo četiri do šest nedelja, navodi evropska asocijacija uljarske industrije (FEDIOL).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Iz te asocijacije navode da je zbog krize u Ukrajini obustavljen izvoz oko 200.000 tona ulja mesečno, što je između 35 i 45 odsto potrošnje u EU.
„Posle perioda od četiri do šest nedelja, verovatno je da će zbog manjka sirovog suncokretovog ulja i ograničenih alternativa, doći do nestašice rafinisanog, flaširanog suncokretovog ulja na evropskom tržištu i to će osetiti i potrošači“, saopštio je FEDIOL.
Iz te organizacije navode da je veoma teško, gotovo nemoguće, naći zamenu za velike količine suncokretovog ulja koje na tržište EU stižu iz Ukrajine.
Jedna od mera koja je preduzeta je da se ulje namenjeno za preradu u biodizel prebacuje u prehrambenu industriju, navode iz FEDIOL-a, dodajući da bi kao zamena moglo da se koristi i sojino ili ulje uljane repice, kao i ulja dobijena od tropskih biljaka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala