- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čitava Hersonska oblast pod kontrolom ruske vojske: Zauzeto uporište nacionalista i plaćenika

© Sputnik / Lola ĐorđevićPripadnici oružanih snaga Ruske Federacije
Pripadnici oružanih snaga Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Čitava Hersonska oblast u Ukrajini sada je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prema rečima portparola Ministarstva Igora Konašenkova, snage DNR nastavile su ofanzivu, probile odbranu ukrajinskih nacionalista i pod kontrolu stavile naselje Pantelejmonovka i stigle nadomak mesta Verhnjetorecko.
Oružane snage Rusije su od početka izvođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini uništile 156 bespilotnih letelica, 1.306 tenkova i druge oklopne tehnike, 127 višecevnih raketnih sistema, 471 artiljerijskih sredstava i minobacača, kao i 1.054 jedinica specijalnih vojnih vozila, istakao je Konašenkov.

Zauzeto uporište nacionalista i stranih plaćenika

Ruska vojska je, kako kaže, zauzela sinoć uporište nacionalista i stranih plaćenika u oblasti Guta-Mežigorska.
„Ruski padobranci zaplenili su 10 američkih protivtenkovskih raketnih sistema 'Džavelin' i brojne druge vrste naoružanja koje su zapadne zemlje isporučile Ukrajini“, napomenuo je general.
S tim u vezi, dodao je da se svi sistemi „Džavelin“ i drugo strano naoružanje prebacuju u jedinice Narodne milicije Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Uništeno 10 ukrajinskih letelica

Portparol je naveo da su ruske snage pogodile aerodrom ukrajinske vojske u blizini grada Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, usled čega je uništeno više ukrajinskih letelica.
„Na vojnom aerodromu kod Kramatorska uništena su tri hangara u kojima su se nalazila četiri ukrajinska jurišna aviona Su-25, jedan helikopter Mi-24 i pet helikoptera Mi-8“, precizirao je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Moguće preuzimanje pune kontrole nad velikim naseljima u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala