- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden potpisao: Za Ukrajinu – „istorijskih“ 13,6 milijardi dolara

© AP Photo / Andrew HarnikAmerički predsednik Džo Bajden u Beloj kući
Američki predsednik Džo Bajden u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden potpisao je nacrt zakona o finansiranju savezne vlade do kraja 2022. fiskalne godine u iznosu od 1,5 biliona dolara, uključujući 13,6 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini i zemljama u njenom susedstvu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Zakonom se produžava period finansiranja vlade do 30. septembra.
Kako se navodi, Kongres izdvaja 782 milijarde dolara za odbranu, a 730 milijardi dolara za neodbrambene stavke. Puni tekst dokumenta broji preko 2.500 stranica.
On obuhvata do danas najveći paket vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini, koji takođe uključuje troškove za jačanje „istočnog krila“ NATO-a raspoređivanjem američkih snaga u tom delu.
„Ovaj nacrt zakona uključuje istorijsko finansiranje u iznosu od 13,6 milijardi dolara za reagovanje na invaziju Rusije na Ukrajinu i njene posledice po susedne zemlje. Želim da zahvalim rukovodstvu Kongresa za tako brzo delovanje kako bi se osigurali neophodni resursi za nastavak odlučnog reagovanja na krizu u Ukrajini“, rekao je Bajden.
Američki lider je potpisao dokument na ceremoniji u Beloj kući. Pre toga su inicijativu odobrila oba doma Kongresa.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Ruski vojni kamion  - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
REGION
Profesor ustalasao Hrvatsku: Ruska akcija nije agresija, napadaju ciljeve koje je Zapad postavio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala