- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uvoz oružja u evropskim zemljama u porastu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“
Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Evropske zemlje su u poslednjih nekoliko godina povećale uvoz oružja za 19 odsto u poređenju sa periodom 2012-2016, saopštio je Međunarodni institut za proučavanje globalnih problema u Stokholmu (SIPRI).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Najveći rast uvoza oružja među regionima uočava se u Evropi. Tokom perioda 2017-2021. godine, uvoz oružja u evropskim zemljama porastao je za 19 odsto u odnosu na 2012-2016. godinu. Evropske zemlje čine 13 odsto ukupnog svetskog izvoza“, piše u istraživanju.

Stariji naučni saradnik programa za oružje na institutu Peter Vezeman smatra da je rast povezan s pogoršanjem odnosa među evropskim državama i Rusijom.
„Ozbiljno pogoršanje odnosa među većinom evropskih zemalja i Rusijom postalo je glavni uzrok povećanja uvoza oružja u Evropi, posebno u onim državama koje ne mogu da ispune sve svoje potrebe koje se tiču njihove državne vojne industrije“, izjavio je Vazeman.
Ističe se da su najveći uvoznici oružja u Evropi bili Velika Britanija, Norveška i Holandija. Stručnjaci očekuju da će ostale evropske države takođe povećati obim uvoza oružja u narednoj deceniji, pošto su nedavno predale velike porudžbine, posebno za nabavku američkih borbenih aviona.
Međunarodni institut za proučavanje globalnih problema u Stokholmu (SIPRI), osnovan je 1966. Godine i nezavisni je analitički centar, koji se bavi proučavanjem konflikta, naoružanja, kao i kontrolom naoružanja i razoružanja.
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
RUSIJA
Čavušoglu: Sankcije protiv Rusije neće rešiti probleme
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
RUSIJA
Stoltenberg: Rusija bi mogla da primeni hemijsko oružje
Spomenik potopljenim brodovima u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
RUSIJA
Krim: Ukrajina pokušala da „ispita“ PVO poluostrva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala