- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Donjecku pronađeni novi dokazi: Ukrajina primenjivala kasetne bombe na civilima

© Sputnik / Ilья PitalevDonjeck
Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Dopisnik RIA Novosti je u Donjecku otkrio nove dokaze da je ukrajinska strana primenjivala kasetne bombe na civilnom stanovništvu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kasetni deo rakete „Točka-U“ kao i druge rakete i bombe sličnog tipa se otvaraju u vazduhu i na velikoj površini razbacuju takozvanu submuniciju koja u kontaktu sa zemljom eksplodira i ljudima i tehnici nanosi povrede šrapnelima.
„Primer kako iz rakete ‘Točka-U’ kasetne bombe padaju na zemlju: padaju u centar i iz njega počinje da se kreće talas delova bombe. Rupe se mogu videti na zidovima, automobili su u potpunosti uništeni“, naveo je dopisnik našavši se na mestu eksplozije jednog dela rakete koja je ostavila u asfaltu karakterističan trag.
Novinar je dodao da ta municija ima ogromnu razornu moć i ispušta veliki broj malih delova i zaključio da se ona ne sme koristiti u kvartovima gde žive civili, mada neki to sprečavaju.
Ranije je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio da je pored Vlade u centru grada pogođena ukrajinska raketa „Točka-U“. Štab teritorijalne odbrane DNR je saopštio da je ubijeno 20 ljudi, a devet je ranjeno. Ministarstvo zdravlja DNR-a je saopštilo da je 17 poginulo i hospitalizovano 28 ranjenika. Lider DNR-a Denis Pušilin je udar „Točka-U“ na Donjeck nazvao ratnim zločinom Kijeva.
Specijalna vojna operacija u Ukrajini
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije: Napad u Donjecku ─ ratni zločin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala