- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinske snage raketirale centar Donjecka, 20 civila poginulo, među žrtvama ima dece /video, foto/

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaTela civila poginulih u raketiranju ukrajinskih snaga raketom "Točka U"
Tela civila poginulih u raketiranju ukrajinskih snaga raketom Točka U - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
U raketnom napadu ukrajinskih snaga na centar Donjecka poginulo je 20 osoba, a a 28 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Među žrtvama ima i dece.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Objavljeni su snimci i fotografije iz centra Donjecka, gde je, prema rečima gradonačelnika Donjecka Alekseja Kulemzina, oborena raketa „Točka U“ u blizini zgrade Vlade.

Kako je precizirao portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, 20 civila je poginulo, a 28 osoba, među kojima su i deca, teško je ranjeno usled napada izvedenog sa teritorije koja je pod kontrolom kijevskog režima, u kojem je taktička raketa „Točka U“ ispaljena na centar Donjecka. Te informacije potvrdilo je i Ministarstvo zdravlja DNR, dodajući da je među ranjenima i jedno dete, ali da je ono van životne opasnosti.

Prethodno je štab teritorijalne odbrane DNR naveo da je na mestu pada fragmenata rakete „Točka U“ u centru Donjecka poginulo 17 osoba, a da je 28 ranjeno.
Prema rečima lidera DNR Denisa Pušilina, svi ranjeni su hospitalizovani. Među stradalima u napadu ukrajinskih snaga ima i dece, naglasio je on.
„Ljudi su prosto stajali u redu, na stanici. Po preliminarnim podacima, 20 osoba je poginulo. Među poginulima ima dece“, rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

Lider DNR: Kijev počinio ratni zločin

Pušilin je naveo da je raketa „Točka U“, koja je korišćena u napadu, sadržala kasetno punjenje. U DNR-u je u toku potraga za sistemom koja je ispalila raketu u Donjecku, dodao je.
Nalazeći se na licu mesta gde je izvedeno granatiranje, Pušilin je naglasio da će ofanzivna operacija DNR biti nastavljena i po mogućnosti ubrzana. Prema njegovim rečima, od početka ofanzivne operacije iznad DNR je oboreno 15 raketa „Točka U“.
„Malo preciziranje. 'Točka U' je imala kasetno punjenje, što je, kao što znamo, zabranjeno. Da nije oborena, bilo bi nesrazmerno više žrtava“, objasnio je Pušilin.
Raketni napad ukrajinskih snaga predstavlja ratni zločin Kijeva, istakao je on. Lider DNR je saopštio da je utorak, 15. mart, prošen danom žalosti u Donjeckoj Narodnoj Republici.
„Monstruozni zločin kijevskog režima bezsulovno spada u ratne zločine. Nikakvih pokušaja da se ošteti upravo vojna infrastruktura u ovom planu nije bilo“, smatra Pušilin.
Prema navodima predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, municija i fragmenti koji su se razleteli nakon granatiranja registrovani su u dometu od 500 metara od zgrade Vlade.
„Prema operativnim informacijama, oružane formacije Ukrajine su koristile taktički raketni sistem 'Točka U' kasetnog tipa, čija je namena bila da uništi administrativni centar glavnog grada DNR. Najpogođenija lokacija je Univerziteska ulica, u blizini zgrade Vlade“, navodi se u saopštenju.

Narodna milicija DNR: Genocid nad civilima

S tim u vezi, Narodna milicija DNR istakla je da raketiranje centra Donjecka predstavlja teroristički akt koji su ukrajinske snage izvele u cilju genocida nad civilima.
„Ukrajinske oružane formacije ponovo su upotrebile taktički raketni sistem 'Točka U' pri gađanju stambenih područja Donjecka kako bi izvršile genocid nad civilima i uništile važnu civilnu infrastrukturu“, navodi se u saopštenju Narodne milciije objavljenom na Telegram kanalu.
Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Luganske Narodne Republike nazvalo je raketiranje Donjecka „zverskim pokazivanjem zuba zločinačkih ukrajinskih vlasti, koje su saterane u ćošak“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala