- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Trijumf „Dine“ na dodeli nagrada BAFTA

© AFP 2023 / CARL DE SOUZABAFTA
BAFTA - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Nagradu Britanske akademije za film i televiziju BAFTA za najbolji film osvojio je mračni vestern „Moć psa“ rediteljke Džejn Kempion sa Benediktom Kamberbačom u glavnoj ulozi, dok je naučno-fantastično ostvarenje Denisa Vilneva „Dina“ dobilo najviše priznanja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Novozelandska rediteljka Džejn Kempion dobila je nagradu za režiju pošto je dan ranije trijumfovala na dodeli nagrada Američkog udruženja reditelja i postala druga žena uzastopno koja je osvojila priznanje za reditelja dugometražnog filma i treća u istoriji.
Nagrada za najbolju glumicu pripala je Džoani Skalan za ulogu u filmu „After love“, a za najboljeg glumca nagrađen je Vil Smit za ulogu u filmu „Kralj Ričard“.
Adaptacija romana Frenka Herberta iz 1965. godine „Dina“ nominovana je u 11 kategorija, a osvojila je pet priznanja, za specijalne vizuelne efekte, zvuk, dizajn, kameru i originalnu muziku.
Crno-bela drama Keneta Brane „Belfast“ ponela je nagradu za izuzetan film, dok je „Priča sa zapadne strane“ Stivena Spilberga trijumfovala sa dve nagrade, za kasting i najbolju sporednu glumicu Arijanu DeBos.
Troj Kosur, koji je gluv, osvojio je nagradu za sporednog glumca za film „CODA“ koja prati jedinu osobu koja ima čulo sluha u porodici gluvih.
© AFP 2023 / BEN STANSALLTroj Kosur
Troj Kosur - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Troj Kosur
„Ovo je istorijski trenutak jer je prošlo izuzetno mnogo vremena pre nego što su ljudi zaista prihvatili zajednicu gluvih“, rekao je Kosur i dodao:
„Konačno me ne gledaju kao gluvu osobu, već kao umetnika i glumca koji je slučajno gluv“.
Nominovani su mogli da prisustvuju dodeli nagrada, koja je prošle godine održana u virtuelnom formatu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala