- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tajna staklenih kuglica: Šta je otkrio kineski rover na tamnoj strani Meseca

Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Kineski lunarni rover „Yutu-2“, koji se nalazi na udaljenijoj strani Meseca, nedavno je na tom neistraženom području usred sive prašine pronašao dve prozirne staklene kuglice.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Ovi fascinantni objekti mogli bi da pruže dodatne informacije o istoriji Meseca i sastavu njegove površine. Ali „Yutu-2“ nije uspeo da analizira njihov sastav tako da su „tajne“ koje skrivaju ova mala okrugla tela ostavljene za buduće misije.

Staklo na Mesecu

Pronalazak stakla na Mesecu nije ništa neobično. Staklo nastaje kada se silikonska jedinjenja podvrgnu visokoj temperaturi. Mesec je u svojoj dalekoj prošlosti imao aktivne vulkane, pri čemu je moglo da dođe do stvaranja vulkanskog stakla. Dodatno, do oslobađanja intenzivne toplote može da dođe i prilikom udara manjih objekata, poput meteorita, u površinu Meseca pri čemu dolazi do nastanka stakla.
Planetarni geolog Či Jong Šao sa univerziteta „Sun Jat Sen“ i Kineske akademije nauka smatra da su kuglice koje je uočio „Yutu-2“ nastale posle udara meteorita. Međutim, to je teško utvrditi sa sigurnošću jer većina staklenog materijala koja je do sada pronađena na Mesecu izgleda drugačije od sfera koje je otkrio kineski rover. „Gore“, naime, ima dosta sličnih kuglica, ali su one obično manje od jednog milimetra.
Na Zemlji tako male staklene kuglice nastaju tokom udara nekog tela o površinu pri čemu dolazi do tako intenzivnih temperatura da materijal počinje da se otapa i raspršuje u vazduhu. Otopljeni materijal se nakon toga ponovno stvrdne i pada natrag na tlo u obliku sitnih staklenih perli, piše „Sajens Alert“.
Ali, kuglice koje je pronašao „Yutu-2“ mnogo su veće, prečnika između 15 do 25 milimetara. Naravno, to nije prvi takav pronalazak. Misija „Apolo 16“ pronašla je na Zemlji bližoj strani Meseca kuglice prečnika do 40 milimetara za koje naučnici pretpostavljaju da su nastale prilikom udara meteorita.
Postoje, međutim, razlike između ta dva otkrića. Kako, Či Jong Šao i njegove kolege objašnjavaju, kuglice sa udaljenije strane Meseca su prozirne ili poluprozirne i imaju staklasti sjaj. Rover je pronašao još četiri kuglice koje imaju sličan sjaj, ali nije utvrđeno da li su prozirne.

Lunarni tektiti

Kuglice su pronađene u blizini novijih udarnih kratera, što bi moglo da znači da su nastale nakon udara meteorita, mada je moguće da su se već i pre udara nalazile ispod površine pa ih je on izbacio „na videlo“. Kineski naučnici smatraju da su najverovatnije nastale kada se vulkansko staklo otopilo pri udaru meteorita, nakon čega se ponovo ukrutilo i pritom formiralo prozirne kuglice.
To bi značilo da bi ovi objekti bili lunarni ekvivalent zemaljskim formacijama zvanima tektiti – staklastim objektima veličine šljunka koji nastaju kada se materijal na Zemlji otopi, rasprši u vazduhu i oblikuje u kuglice kada se ponovo stvrdne i padne na površinu, preneo je „Indeks“.
Istraživanje naziva „Translucent glass globules on the Moon“ objavljeno je u časopisu „Sajens bulitin“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala