- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska deca u Glamoču nemaju mogućnost da uče maternji jezik

© AFP 2023 / MARTIN BUREAU Đaci u učionici-ilustracija
Đaci u učionici-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Jedan od gorućih problema u Glamoču, koji traje još od proteklog rata, je što deca srpske nacionalnosti nemaju mogućnost da u školama izučavaju nacionalnu grupu predmeta, izjavio je načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kako je naglasio, srpska deca još nemaju pravo da uče maternji jezik ni u osnovnoj, ni u srednjoj školi i po tom pitanju se ništa nije uradilo, ali, kako kaže, postoji šansa da se stvar pomakne s mrtve tačke.

„Ministarka nauke, obrazovanja, kulture i sporta u Vladi Livanjskog kantona, Gordana Nakić, formirala je komisiju koja bi trebalo da istraži ovaj naš problem. Dobili smo uveravanje da će kantonalna Vlada raditi na ovom problemu. Mi se nadamo da će ispoštovati reč koju su nam dali“, naglasio je Radivojša.

On je, govoreći za RTRS, dodao da postoji i problem poligona za uništavanje oružja i municije iz proteklog rata „Barbara“ koji se nalazi u ovoj opštini.
„Nama to nikako ne ide u prilog. Mi od tog uništavanja municije nemamo nikakve koristi, ni u finansijskom, niti u bilo kom drugom pogledu. Na žalost, mi na to ne možemo nikako uticati. Obraćali smo se svim nivoima vlasti, ali to se i dalje dešava“, kaže načelnik.
Radivojša je izrazio nadu da će uništavanje oružje i municije konačno prestati kako bi se lokalno stanovništvo posvetilo poljoprivredi i proizvodnji zdrave organske hrane koja je, kaže, nemoguća u ovakvim uslovima.
On se dotakao i problema budžeta kantonalne Vlade, u koji, kako kaže, uđe mnogo sredstava iz Glamoča kroz šumariju, ali vrlo se malo vrati u ovu opštinu.
U Glamoču živi oko 3.000 stanovnika, peta opština po površini u BiH, što govori koliko je stanovništvo razuđeno, naglasio je Radivojša.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala