- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ograničava izvoz žitarica i šećera

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaProdaja heljde u prodavnici u Simferopolju
Prodaja heljde u prodavnici u Simferopolju - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Ministarstvo trgovine potpisalo je akt o zabrani izvoza iz Rusije belog i žutog šećera do 31. avgusta, kao i pšenice, raža, ječma i kukuruza do 30. juna 2022. godine kako bi sačuvala stabilnost na unutrašnjem tržištu, rekla je potpredsednica Vlade Rusije Viktorija Abramčenko na Telegram kanalu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Ona nije navela tačan datum početka primene mere, ali su u Ministarstvu poljoprivrede saopštili „Interfaksu“ da zabrana može biti uvedena od 15. marta.
Kako je pojasnila Abramčenko, izvoz žitarica u okviru izvozne kvote prema određenim licencama će biti dozvoljen.
„Privremena zabrana izvoza se ne odnosi na kulture koje se izvoze iz Rusije na osnovu jednokratnih licenci za izvoz“, navodi se u dokumentu.
Jednokratne licence izdaje Ministarstvo trgovine za izvoznike žitarica koji su dobili udeo u kvoti. Kvota za izvoz žitarica važi u Rusiji od 15. februara 2022. godine. Njen obim je 11 miliona tona, među kojima je osam miliona tona pšenice. To se ne odnosi na isporuke u zemlje Evroazijskog ekonomskog saveza.
Isporuke žitarica u zemlje Evroazijskog ekonomskog saveza značajno su porasle u odnosu na 2021. godinu.
Kako je saopšteno, Rusija je od 1. jula 2021. do 10. marta 2022. godine izvezla 28,1 miliona tona žitarica, što je za 30,3 odsto manje nego godinu dana ranije. Izvoz pšenice smanjen je za 30,9 odsto, na 23 miliona tona, ječma za 34,7 odsto, na 2,9 miliona tona, kukuruza za 21,7 odsto, na 1,8 miliona tona.
Prema podacima eksperata, u zemlje-članice Evroazijskog ekonomskog saveza se svake godine isporučuje dva do tri miliona tona žitarica. Tokom 2021. godine Rusija je izvezla 440 hiljada tona šećera.
Odluku o uvođenju privremene zabrane na izvoz žitarica i šećera odobrila je komisija za carinsko-tarifnu i netarifnu regulativu, zaštitnim merama za spoljnu trgovinu Rusije na zasedanju 10. marta.
Pogled na Moskvu - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
RUSIJA
Ruski ministar finansija: Ekonomija Rusije će izdržati sve sankcije Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala