- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ne vidimo razlog za slanje mirovnih snaga UN u Ukrajinu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Moskva ne vidi razlog za slanje mirovnih snaga UN u Ukrajinu, izjavio je za Sputnjik direktor Departmana za međunarodne organizacije Ministarstva spoljnih poslova Rusije Petar Iljičev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„To pitanje za sada nije na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN niti bilo koje druge međunarodne platforme“, istakao je Iljičev, dodajući da Rusija „ne vidi razlog za takvu odluku“, s obzirom da „situaciju u potpunosti kontrolišu ruske Oružane snage u skladu sa ciljevima i zadacima specijalne vojne operacije“.
Prema njegovim rečima, „dalji tok rešavanja situacije zavisiće od spremnosti ukrajinske strane da traži kompromise, stoga trenutno stanje ne predviđa bilo kakvo učešće mirovnog kontingenta svetske organizacije“.
Ministarstvo odbrane Rusije je u okviru specijalne operacije u Ukrajini u tesnoj koordinaciji sa predstavnicima UN o humanitarnim pitanjima, dodao je.

Da li će dogovor Moskve i Kijeva zahtevati usvajanje rezolucije SB UN

Istovremeno, on je naveo da Rusija ne isključuje mogućnost da će mogući dogovor o regulisanju situacije između Moskve i Kijeva zahtevati usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN.
„U ovom trenutku, kada strane još nisu postigle konkretne dogovore, preuranjeno je govoriti o usvajanju rezolucije SB UN koja bi ih zvanično zabeležila, iako takav razvoj događaja ne bi bio isključen“, objasnio je Iljičev.
S tim u vezi, podsetio je da, iako su Minski sporazumi odobreni rezolucijom 2202 SB UN, to ipak nije uticalo na njihovu primenu od strane Kijeva. Moskva ne vidi preduslove za „oživljavanje“ Minskih sporazuma, Kijev od samog početka nije želeo da ih ispuni, naglasio je direktor.
„Ukrajina je zaista radila na višegodišnjoj sabotaži svojih direktnih obaveza prema Minskom paketu mera, uprkos nebrojenim rundama pregovora i pozivima na njihovu primenu. Kao što smo više puta ponavljali, mirno rešenje sukoba u Donbasu bilo je moguće uz strogu implementaciju Minskih sporazuma od strane Kijeva, Donjecka i Luganska“, objasnio je on.
Što se tiče pitanja stavljanja van snage rezolucije 2202 Saveta bezbednosti kojom su odobreni Minski sporazumi, to zahteva da SB UN usvoji novi dokument, kaže Iljičev. „S obzirom na trenutnu situaciju, takav korak nam se u ovoj fazi čini nerealnim“, konstatovao je on.

O mogućnosti premeštanja sedišta UN

Rusija zahteva uporniju aktivnost generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za rešavanje problema izazvanih nekonstruktivnom politikom SAD, uključujući i u pogledu pitanja izdavanja viza ruskim diplomatama, izjavio je Iljičev.
On je naveo da Sjedinjene Američke Države sve više zloupotrebljavaju položaj zemlje domaćina sedišta UN radi političke dobiti i vršenja pritiska na misije drugih zemalja.
S tim u vezi, ocenio je da takvim postupcima Vašington krši fundamentalne međunarodne pravne norme, uključujući i one sadržane u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima iz 1963. godine.

„Imamo pozitivan stav prema ideji premeštanja sedišta UN u neutralnu državu. Takav korak bi eliminisao nepotrebne tenzije iz teškog procesa traženja kolektivnih odgovora na globalne izazove našeg vremena. Osim toga, naš rad bi postao mnogo manje politizovan nego sada“, istakao je direktor Departmana za međunarodne organizacije ruskog MIP-a.

Za usvajanje te ideje potrebna je saglasnost svih ili barem većine država članica UN, ali je to trenutno nerealno, posebno zbog značajnih finansijskih troškova takvog poteza, zaključio je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
RUSIJA
Putin: Minski sporazumi više ne postoje, Rusija više nije mogla da toleriše genocid
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala