- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Moguće preuzimanje pune kontrole nad velikim naseljima u Ukrajini

© UPSI MO RFRuska vojna operacija u Ukrajini
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Ruske oružane snage ne isključuju mogućnost preuzimanja pune kontrole nad velikim naseljima u Ukrajini, kako bi se osigurala maksimalna bezbednost civila, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Istovremeno, Ministarstvo odbrane Rusije u cilju maksimalne zaštite civila, ne isključuje mogućnost preuzimanja kontrole nad velikim naseljima u Ukrajini koja su trenutno opkoljena, osim zona, koje se koriste za humanitarnu evakuaciju“, istakao je Peskov.

Ruski zvaničnik je takođe naglasio da nije poznato koliko će još trajati specijalna operacija u Ukrajini.

Putin naredio – što manje civilnih žrtava

Portparol Kremlja je takođe istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin na početku specijalne operacije u Ukrajini dao nalog da se izbegne direktni juriš na gradove, uključujući i Kijev, zbog mogućih velikih civilnih gubitaka.
„Predsednik Rusije je na početku operacije zaista dao instrukcije Ministarstvu odbrane da se uzdrži od direktnog napada na velika naselja, uključujući i Kijev, zbog činjenice da naoružane nacionalističke formacije razmeštaju tešku vojnu opremu u stambenim područjima i jer bi borbe u gusto naseljenim područjima neizbežno dovele do velikih gubitaka među civilima. Tako je operacija bila planirana upravo imajući u vidu ovu okolnost“, rekao je Peskov novinarima.

Demilitarizacija Ukrajine – u roku, bez pomoći drugih zemalja

Peskov je još napomenuo da će svi planovi Rusije o demilitarizaciji Ukrajine biti realizovani u unapred utvrđenim rokovima.
„Oružane snage Rusije koriste moderno oružje visoke preciznosti, gađajući isključivo objekte vojno-informacione infrastrukture. Svi planovi ruskog rukovodstva biće u potpunosti realizovani u ranije određenim rokovima“, izjavio je Peskov novinarima.
Ruski zvaničnik prokomentarisao je i navode „Fajnenšel Tajmsa“, koji se poziva na američkog zvaničnika da je Rusija tražila od Kine vojnu tehniku i drugu vrstu pomoći radi podrške specijalnoj operaciji u Ukrajini.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojni kamion
Ruski vojni kamion  - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Ruski vojni kamion
Peskov je naglasio da Rusija raspolaže samostalnim potencijalom za nastavak operacije u Ukrajini i da se nije obraćala drugim zemljama za pomoć.
„Ovo nije informacija iz Vašingtona. Ovo pišu novine, a pošto trenutno mnogo pišu, ne treba to uzimati kao primarni izvor. Rusija poseduje sopstveni potencijal za nastavak operacije i, kao što smo govorili, ona se odvija po planu i biće u potpunosti sprovedena“, poručio je Peskov.
Ranije danas, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, demantovao je izveštaje da je Rusija navodno tražila vojnu pomoć od Kine za sprovođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Situacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Konvoj ruske vojne tehnike u blizini Hersona - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Rusiji nisu potrebni saveti stratega koji su vodili operacije u Jugoslaviji
Džejk Saliven (prvi s desna) - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
SVET
Posle upozorenja Kini da ne pomaže Rusiji: Bajdenov savetnik sastaje se sa kineskim diplomatom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala