- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Jubilej Lordana Zafranovića na Martovskom festivalu

© Tanjug / TANJA VALICJugoslovenski i hrvatski režiser Lordan Zafranović.
Jugoslovenski i hrvatski režiser Lordan Zafranović. - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Martovski festival, koji će se održati od 29. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda, obeležiće 60 godina rada Lordana Zafranovića umetničkom večeri uz obraćanje reditelja i prikazivanje filma „Simfonija nebeskog rada“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Na 69. Izdanju Martovskog festivala biće prikazano 77 filmova u takmičarskom programu, a o dobitniku Grand prija odlučivaće žiri u kome su reditelji Lordan Zafranović, Milan Nikodijević i Dragomir Zupanc, profesor dramaturgije kratkog filma Hajnc Hermans i producent Đanfilipo Pedote.

Omaž preminulim filmskim stvaraocima

Žiri će odlučivati i o nagradama za najbolje domaće filmove u kategorijama za dugometražni dokumentarni, kratkometražni dokumentarni, eksperimentalni i video art, animirani i kratki igrani film, a najavljeno je da je ove godine novina u međunarodnom takmičarskom programu zastupljenost svih rodova kratkometražnog filma.
Na Martovskom festivalu biće dodeljene i strukovne nagrade za režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka , a festival će prirediti i omaže preminulim filmskim stvaraocima Nikoli Stojanoviću, Borivoju Dovnikoviću i Slavuju Hadžiću.
Umetnički direktor festivala Dejan Dabić najavio je da će na otvaranju festivala biti premijerno prikazan dokumentarni film „Dobrudžanska epopeja“ srpsko-rumunskog reditelja Siniše Dragina koji sa elementima igrane rekonstrukcije govori o učešću srpskih vojnika u Dobrudžanskoj bici u Prvom svetskom radu.
Premijere na festivalu imaće i autorski dokumentarni film novinarke Radiotelevizije Srbije Sanje Dragićević Babić „Prebilovci - Tamo i kamen ima ožiljak“, koji govori o stradanju srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, kao i „Tko se tuče taj se voli“ Danila Lole Ilića iz Hrvatske koji govori o porodičnom nasilju, prenosi Tanjug.

Manji brat Festa

Predsednik odbor Martovskog festivala Andreja Mladenović je podsetio da se nakon prošlogodišnjeg dvostrukog izdanja, uslovljenog okolnostima pandemije, sada ta manifestacija vraća normalnom ritmu.
„Martovski festival predstavlja jedan od najdugovečnijih festivala u našoj zemlji. Ponosni smo što tu tradiciju održavamo. Mi ćemo sledeće godine proslaviti 70 godina festivala i već smo započeli pripreme i rad na monografiji povodom jubileja“, otkrio je Mladenović.
Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je da Martovski festival kao „stariji ali manji brat Festa ima sve uslove da se razvija“, ali je naglasio da mora „svake godine da se bori i dokazuje“ pored konkurencije u vidu sličnih festivala i društvenih mreža.
Prema njegovim rečima, i Fest i Martovski festival „moraju da pronalaze mlađu publiku i glavni zadatak je da ih podmladimo“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala