- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Veterani uputili pismo: „Teško je predvideti posledice – mogu biti opasnije nego što mislite“

© Sputnik / Anton DenisovJegor Titov i Stanislav Čerčesov
Jegor Titov i Stanislav Čerčesov - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Ruski i sovjetski fudbalski veterani uputili su otvoreno pismo predsednicima FIFA Đaniju Infantinu i UEFA Aleksandru Čeferinu sa zahtevom za ukidanje sankcija uvedenih ruskim sportistima zbog situacije u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

FIFA i UEFA su ranije u zajedničkom saopštenju suspendovali ruske klubove i nacionalne selekcije iz takmičenja pod svojom jurisdikcijom.
Fudbalski savez Rusije je uputio žalbu na takvu odluku Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, a veterani su odlučili da se lično obrate.
„Mi, veterani sovjetskog i ruskog fudbala ne razumemo i ne prihvatamo vašu odluku. Fudbal treba da ujedinjuje ljude širom sveta, fudbal je najpopularniji i najdemokratičniji sport i u njemu ne bi trebalo da bude mesta za bilo kakve manifestacije diskriminacije. Vi ste sami protivnici toga“, navodi se u pismu.
Potpisnici navode i da je odluka FIFA i UEFA veliki udarac za veliki broj zaposlenih u sportskim organizacijama i za milione navijača.
„Teško je predvideti posledice vaše odluke. Mogu da budu i opasnije nego što možete da zamislite danas. Stotine sportista neće moći da ostvare svoje snove i mnogi će odustati od toga. To se odnosi, pre svega, na generacije koje dolaze. Da li će verovati da je fudbal igra jednakih kada je jedna od najvažnijih članica FIFA i UEFA tako lako diskriminisana? Sigurni smo da je isključivanje Rusije iz fudbala velika pretnja za razvoj fudbala“.
U pismu se navodi da je jasno da je odluka doneta zbog dešavanja u Ukrajini.
„Ali, mi ne razumemo kako isključivanje Rusije iz takmičenja može da pomogne smirivanju geopolitičke situacije? Potpuno suprotno, takve odluke samo stvaraju razdor u fudbalskoj zajednici na globalnom nivou. Mnogi od nas su živeli u svetu „gvozdene zavese“, fudbal je pomogao da se nađe zajednički jezik i da se dogode promene. Politička situacija, na primer, nije bila prepreka da legendarni sovjetski golman Lav Jašin dobije Zlatnu loptu ili da igra u Timu sveta usred Hladnog rata“.
Potpisnici, među kojima su Jegor Titov, Stanislav Čerčesov, Dmitrij Alejničev, Rinat Dasajev i Oleg Romancev, ukazali su da FIFA i UEFA moraju da ukinu diskriminatornu i veoma opasnu odluku koja može da izazove velike posledice.
„Verujem da vi razumete da se ovde radi o nepravdi“, zaključuje se u pismu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala