- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dela najpoznatijih slikara kovačičke naive u „Parobrodu“

© Foto : Promo / UK ParobrodZuzana Halupova
Zuzana Halupova - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Pratite nas
Zajednička izložba dvoje najpoznatijih slikara kovačičke naive Zuzane Halupove i Marina Janoša pod nazivom „Iz dva ugla“ biće otvorena u Ustanovi kulture „Parobrod“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prošle godine, navršilo se 20 godina od smrti Halupove i 25 od smrti Jonaša, pa je tim povodom osmišljenja zajednička postavka, u cilju da dopuni saznanja o autorima, približi njihov rad staroj i novoj publici.
Zuzana Halipova poznata je u po tome što je tradicionalne motive dopunjavala sopstvenim ornamentima. Njen karakterističan stil bio je osnova njenog uspona u oblasti naivne umetnosti u svetu.
© Foto : Promo / UK ParobrodIz dva ugla
Iz dva ugla - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
Iz dva ugla
Martin Janoš koji je za svoj rad više puta nagrađivan, izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i na međunarodnim izložbama naive. Na međunarodnoj izložbi crteža u Italiji 1978. godine Martin Jonaš je osvojio Zlatnu medalju, zajedno sa Dalijem i Gutuzom. Pišući o njegovom crtačkom talentu, jedan likovni kritičar u Italiji ga je nazvao Jonaš Veliki. Pet grafika Martina Jonaša otisnuto je u zlatu i uvrštene su u najbolje grafike sveta.
Slike koje će, od sutra, biti prikazane na ovoj izložbi u privatnom su vlasništvu i deo su fonda udruženja Naiva Art Kult iz Kovačice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala