Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dr Miljko Ristić: Svinjsko srce biće presađivano ljudima i u Srbiji

CC0 / Pixabay / Hirurgija
Hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
U toku 2022. godine na univerzitetskoj klinici biti urađena transplantacija svinjskog srca pacijentu u Srbiji, rekao je poznati srpski kardiolog prof. dr Miljko Ristić.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Amerikanac Dejvid Benet (57) koji je u januaru primio genetski izmenjeno svinjsko srce, umro je u utorak. Benet je bio prvi pacijent ikad koji je primio životinjski organ, genetski modifikovan kako bi se sprečilo da ga ljudski organizam odbaci.
„Taj pokušaj presađivanja koji je sproveden je ostavio dosta odjeka u svetu i pacijent je ipak živeo dve meseca. Potrebno je vreme da se prevaziđu sve prepreke. Nije stvar u tehnici izvođenja operacije. Za glavno lečenje posle su odgovorni imunolozi“, rekao je prof. dr Miljko Ristić, koordinator za kardiologiju Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
Ristić je objasnio i da ovo nije nova metoda.
„Ovo uzimanje srca od svinje nije ništa novo. Mi imamo već srčane zaliske koje ugrađujemo od svinje ljudima koji žive i do 20, 30 godina posle transplantacije. Izgleda da organi svinje odgovaraju ljudskom organizmu. Nikada nismo primetili da je došlo do odbacivanja tog zaliska od svinje. Pacijent živi jako dugo bez ikakve imuno-terapije“, rekao je dr Miljko Ristić.
Dr Ristić kaže da je problem manjka donora doprineo da se pokuša poduhvat presađivanja srca svinje pacijentu u Srbiji.
„Problem manjka donora je problem koji se nije prevazišao decenijama. Ranije je bilo potreba za srcem oko 50.000 kandidata u celom svetu, a sada se taj broj novih pacijenata popeo na 100.000. To je enorman broj. Samo 5.000 donora imate u svetu. Godišnje u Srbiji oko 55 odsto onih koji letalno završe su bili srčani pacijenti, a na drugom mestu su onkološki pacijenti“, rekao je dr Miljko Ristić, prenosi Kurir.
Hirurzi - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SVET
Umro prvi čovek kojem je nedavno presađeno svinjsko srce
Prasići  - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
DRUŠTVO
Revolucija u svetskoj medicini: Hoće li čovek pristati da mu u grudima kuca srce svinje
Presađivanje srca genetski modifikovane svinje u čoveka - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
SVET
Revolucionarni postupak: Čoveku presadili srce genetski modifikovane svinje /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala