- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

DNR: Pedesetak ekstremista zauzelo selo, drže civile kao taoce

© AFP 2023 / ALEXANDER ZOBINUkrajinska vojska u selu Makučevu
Ukrajinska vojska u selu Makučevu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
Militanti ukrajinske nacionalističke organizacije „Desni sektor“ (zabranjena u Rusiji) uspeli su da napuste grad Marijupolj pre nego što je blokiran i da stignu u Zaporošku oblast, gde su uzeli civile za taoce, saopštila je Narodna milicija DNR.
Prema informacijama dobijenim od ukrajinskih vojnika koji su dobrovoljno položili oružje, militanti „Desnog sektora“ prvi su napustili Marijupolj, naveo je portparol Narodne milicije, dodajući da se do 50 militanata uputilo iz Marijupolja pre njegovog potpunog blokiranja ka selu Novomlinovka u Zaporoškoj oblasti.

„Ukrajinski militanti su uzeli civile za taoce i zaplenili im mobilne telefone. Ovu informaciju potvrđuju i rođaci meštana sela. Militanti su već opljačkali sve prodavnice koje su se nalazile u selu“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Narodne milicije, sedam vojnika 36. brigade marinaca ukrajinskih snaga prešlo je na stranu DNR.
Dodaje se da je „u Marijupolju za 24 sata evakuisano 63 osobe iz zone borbenih dejstava, od kojih je 15 dece“.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin apelovao na nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona da utiču na vlasti u Kijevu kako bi se zaustavile zločinačke akcije nacionalističkih bataljona u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja nakon telefonskog razgovora trojice zvaničnika. Kako je navedeno, Putin je istakao da nacionalistički bataljoni sistematski remete operacije za spasavanje stanovništva.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Desant ruskih snaga u Gostomelju - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
RUSIJA
Rusko Ministarstvo odbrane: Nacisti „Ajdara“ kao taoce držali monahe pravoslavnog manastira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala