- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada Crne Gore predlaže niže akcize na gorivo, hrana bez PDV-a

CC0 / Pixabay / Novčanice evra
Novčanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore pripremilo je set mjera kao podršku privredi i građanima, koji je vrijedan između 20 i 50 miliona evra, kao odgovor na dešavanja u Ukrajini čije ekonomske posljedice se osjećaju i u Crnoj Gori.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Taj paket mjera će biti usvojen na sjednici Vlade narednog četvrtka.
Ministri ekonomskog razvoja, finansija i poljoprivrede Jakov Milatović, Milojko Spajić i Aleksandar Stijović predstavili su vladine mjere koje se uvode zbog krize u Ukrajini, a jedna od njih je smanjenje stope PDV-a na nula posto za brašno i ulje.
Predloženo je smanjenje akciza na gorivo, umjesto 20 odsto, do 40 odsto.
Stijović je na konferenciji za medije kazao da će biti opredijeljeno pet miliona evra za poljoprivrednu proizvodnju, a Vlada će takođe dodijeliti i poljoprivredne vaučere i besplatne plastenike za poljoprivredne proizvođače.
Milatović je takođe kazao da će iznos paketa hitnih ekonomskih mjera biti od 20 do 50 miliona evra, u zavisnosti od toga koliko bude trajao.
Naveo je da je crnogorska ekonomija otpornija u odnosu na decembar 2020. godine.
Podsjetio je da je Crnu Goru i cijeli svijet dočekala još jedna kriza, izazvana akcijom u Ukrajini koja ima ekonomske posljedice.
„Strane investicije iz Ukrajine nisu bile među najvećima, više ih je bilo iz Rusije. Što se tiče povećanja cijena hrane i nafte, vi znate da je Ukrajina velika žitna zemlja, a zbog ovih dešavanja u Ukrajini je došlo do skoka cijena, a zbog Rusije i do skoka cijena nafte”, zaključio je Milatović.

Spajić : Skok cijene goriva će se sa 29 centi ya dvije sedmice smanjiti na 10 centi

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da će se predviđeni skok cijene gorivo od 29 centi kroz dvije sedmice smanjiti na nekih 10 centi.
On je podsjetio da je dva puta do sada predložena mjera da vlada interventno djeluje upravo u ovakvim situacijama nekontrolisanog skoka naftnih derivata.
„Taj skok sirove nafte se desio na 130 dolara i zbog njega smo imali ovaj skok cijena koji je najavljen. Međutim, taj skok cijena je pao na 109 dolara. Te turbulencije će se dešavati na tržištu, ali mi želimo da Vlada ne bude u našoj poziciji da nema mogućnost da djeluje u takvoj poziciji, nego želimo da ostavimo legat bilo kome u budućnosti da ne mora da se nađe u teškoj situaciji u kojoj smo se mi nalazili i kao Vlada i kao građani”, naveo je Spajić na današnjoj konferenciji za medije.
On je rekao da Crna Gora ima „konzervativnu“ monetarnu politiku koja ne podstiče inflacije.
„Inflacija u Crnoj Gori je u potpunosti uvozna, jer praktično nemamo svoju proizvodnju i poljoprivredu”, zaključio je Spajić.
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
REGION
Krivokapić: Nijesmo razmatrali sankcije za ruske državljane
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
REGION
Crna Gora se pridružila svim sankcijama EU protiv Rusije
Nebojša Medojević - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
REGION
Odluka Crne Gore da se svrsta u neprijatelje Rusije suluda - imaće ozbiljne posljedice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala