- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kultura između rata duha i duha rata | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Kakva je pozicija kulture između rata duha i duha rata i koliko je opasno izopštavanje cele jedne kulture iz korpusa svetske kulturne baštine?
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video-sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Kultura između rata duha i duha rata | Orbita kulture
Hoće li uskoro biti zabranjeno čitanje Tolstoja, Čehova i Bulgakova, mogu li se umetnička dela nastala iz ideje univerzalnosti izboriti sa ovim i ovakvim nasrtajima – pitamo pisca Vuleta Žurića i univerzitetskog profesora i književnog kritičara Jasminu Ahmetagić.
Kako se rediteljski čita komad „Iranska konferencija“ Ivana Viripajeva nedavno premijerno izveden na sceni Narodnog pozorišta, zbog čega smatra da bi se njegov autor mogao nazvati unukom Antona Pavloviča Čehova, za „Orbitu kulture“ objašnjava rediteljka ovog komada Ivana Vujić.
Saznajte šta je sve u svom nedavnom razgovoru u SANU otkrio legendarni reditelj Slobodan Šijan i zašto nije verovao da će njegovo debitantsko ostvarenje iz 1980. godine „Ko to tamo peva“ dobiti ne samo izvanredne kritike nego i ući u najboljih 100 filmova u prvih 100 godina filma, zbog čega je posle prve projekcije, na kojoj se niko nije nasmejao, bio očajan zapitavši se „šta sam to uradio“.
Kakav pogled u stvaralačku radionicu ali i u život velikog pisca nudi multimedijalna izložba „Okean Pekić“ u Biblioteci grada Beograda, da li će posetioci – posle susreta sa delom rukopisne baštine, ličnim predmetima, fotografijama, albumima vezanim za nastanak „Zlatnog runa“ – moći da procene da li fascinantnija Pekićeva biografija ili njegova bibliografija –za Sputnjik govori autorka postavke Olga Krasić Marjanović.
Šta nas očekuje u novoj sezoni TV serije „Močvara“ koja je naišla na dobar prijem publike, za „Orbitu kulture“ otkriva reditelj Oleg Novković.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala