- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Oleg Novković o „Močvari“: Prokleti i razočarani, moji junaci tragaju sa svojom pravdom

© Foto : Firefly productionMočvara
Močvara - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Naši su junaci sudbinski prokleti. Oni pripadaju bajronovskom miljeu, pa je tako glavni junak „Močvare“ antiheroj koji ima mračnu tajnu iz prošlosti, koji je razočaran u vladajuće vrednosti i koji traži svoju pravdu, kaže za Sputnjik Oleg Novković, reditelj serije „Močvara“.

Unutrašnja močvara u senćanskoj idili

„Srce u raju, duša u kraju. Blok 11 c“ ispisano kao epitaf na grobu palog junaka bilo je i „prećutni“ kredo prve sezone serije „Močvara“ scenaristkinje Milene Marković i reditelja Olega Novkovića. Ovaj autorski par u drugoj sezoni, koja je dostupna na kanalu Superstar, a od večeras i na prvom programu RTS-a, vodi nas u grad Stevana Sremca, u Sentu.
„Vojvodina je za mene i Milenu bila inspirativna zbog te ravnice, nepreglednih njiva, zbog ravničarske idile koja nam je odlično poslužila kao milje za seriju. Međutim, ne dešava se sve u Vojvodini. U drugoj sezoni radnja se deli na dva dela – jedan nastavlja ono što smo započeli u prvoj sezoni, a tiče se tajne glavnog junaka, dok se glavni deo odvija u Senti“, otkriva za Sputnjik koautor i reditelj „Močvare“ Oleg Novković.
Interesantno je, prema rečima reditelja, to da se prva sezona dešava u poznu jesen, odnosno u ranu zimu, dok se radnja druge sezone odigrava u vreme jarkog leta.
„Vrelo je leto u toj bogatoj Vojvodini, bogatoj po prirodi, po lepoti reke Tise. U drugoj sezoni imaćemo idilu iza koje se krije niz tajni, duboko skrivenih mračnih žudnji i poriva. Dramaturgija cele druge sezone zasniva se na dolasku jedne devojke u taj mali grad i to je mala grudva koja pokrene lavinu događaja, a sve se završava na krajnje spektakularan način“, ističe reditelj.
© Foto : Firefly productionMočvara
Močvara - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022

Na strani životne istine

Surovo i nežno i na strani životne istine, serija Olega Novkovića pokazala nam je lica našeg društva neumivena, nenašminkana. Autor filmova „Kaži zašto me ostavi“, „Otadžbina“, „Normalni ljudi“, „Beli beli svet“, „Živ čovek“ u seriji „Močvara“ daje nam, kroz matricu romantičarske priče, portret savremenog srpskog „suvišnog čoveka“.
Iako je svet serije poetski, stilizovan, ogoljen, on, prema njegovim rečima, nije život, ali jeste esencija onoga što možemo doživeti. Otuda i stil, scenografija, kostim, glumci, koji daju vizuelni i emotivni život ovoj seriji, prestavljaju mračan unutrašnji svet junaka, njihovu unutrašnju močvaru.
„Suštinski priča je romantičarska. Glavni junak je prokletnik koji ima mračnu tajnu iz prošlosti, koji je razočaran u vladajuće vrednosti i traži svoju pravdu kroz individualne postupke. Samim time postoji otklon od realizma. Međutim, da bi gledalac u potpunosti prihvatio stvarnost serije, trudio sam se da u realizmu i miljeu, u kome se priča dešava, pronađem oslonac“, navodi reditelj.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICOleg Novković
Oleg Novković - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Oleg Novković

Policajac i kriminalac na istoj strani ulice

Surova strana naše prošlosti svedoči da su kriminalac i policajac rasli na istoj strani ulice, da je upravo ta prošlost odredila naše ponašanje danas, našu sudbinu i naše odluke, što su Marković i Novković vešto iskoristili na nivou priče i pokazali nam autentičnu stvarnost bez anestezije.
„Hteli mi to ili ne, prošlost postoji i ona je prethodnica naše sadašnjosti i ona utiče na našu budućnost, ona se ne može izbrisati. Pitanje je na koji način je tumačimo, koliko smo snažni i nezavisni da možemo da je protumačimo na pravi način“, smatra on.
© Foto : Firefly productionMočvara
Močvara - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Glavnog lika, inspektora Nikolu Krsmanovića igra Goran Bogdan, a na pitanje kako je uspeo da sagradi tako uverljivog nihilistu iz novobeogradskih blokova koji svoje cinične replike ipak izgovara sa hercegovačkim naglaskom, naš sagovornik kaže:
„Odlučio sam se da zanemarim bilo kakav pokušaj podražavanja autentičnog beogradskog slenga zbog toga što mi u najvećem broju slučajeva to smeta; često mi se čini preterano i netačno. Ono čime sam se bavio jeste da u podeli glumci budu autentični, da to bude najbolji mogući izbor i da su njihovi postupci i razvoj lika opravdani i ubedljivi. Kada govorimo o drugoj sezoni, ovde ćemo imati nešto mnogo zanimljivije jer je devojka koja se pojavljuje i pokreće čitav niz događaja iz Makedonije i ima makedonski naglasak. Imaćemo i izbeglice ili potomke izbeglica devedesetih, imaćemo i Rome. Jedan je od glavnih junaka druge sezone je policijski inspektor mađarske nacionalnosti čiji se naglasak oseća i od njega ne bežimo.“
Milena Marković - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
„Živ čovek“: Da su druga vremena, ovo bi bio veoma gledan film (video)
Pored Gorana Bogdana u seriji igraju i Robert Ožvar, Jana Bjelica, Sara Klimoska, Sonja Kolačarić, Miloš Timotijević, Marko Janketić, Lidija Kordić, Katarina Marković, Marta Bjelica, Dragan Mićanović, Dejan Dedić, Anja Pavićević, Stefan Trifunović, Bojan Žirović, Nenad Stojmenović, Slobodan Boda Ninković i mnogi drugi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala