- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik u Turskoj: Erdogan se čuje sa Putinom, zašto je problem kada se ja čujem sa Lavrovom /video/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuMilorad Dodik i Redžep Tajip Erdogan
Milorad Dodik i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom na Diplomatskom forumu u Antaliji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Jedna od tema razgovora bila je mogućnost da Turska plasira neophode količina mineralnih đubriva na tržište BiH, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju ovoj godini.
Na temelju dobrih odnosa srpskog člana Predsedništva i predsednika Turske, usaglašena je konkretna pomoć za poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj i FBiH.
"Dogovorili smo da Turska odobri BiH 50.000 tona mineralnog đubriva, koji su potrebni poljoprivrednim proizvođačima u BiH, budući da su suočeni sa nestašicom mineralnog đubriva i visokim cijenama na tržištu", rekao je Dodik.
On je naveo da će ova pomoć doprinijeti ublažavanju eventualnih negativnih posljedica kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.
Dodik je izrazio zahvalnost turskom predsedniku na razumevanju i obećanoj pomoći za agrarni sektor, poručivši da je time još jednom potvrđen prijateljski odnos Turske prema svim građanima u BiH.
Na sastanku je bilo reči i o ukrajinskoj krizi. Zaključeno je da nema promena do kada bi sukob mogao da traje. Erdogan je rekao da redovno održava telefonsku vezu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dodik pita zašto je onda neprihvatljivo političkom Sarajevu ako on razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.
Dodik je naglasio da je razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a i upoznao ga da je kod nas situacija stabilna iako neki pokušavaju da kažu suprotno.
Racionalno je i ono što je sada prioritet da se rešavaju ekonomska pitanja. Podsetio je da je vlast u Republici Srpskoj prva tražila smanjenje PDV stope na osnovne životne namirnice, a da je naknadno SDS bez dogovora u Narodnoj skupštini to predložio u Parlamentarnoj skupštini BiH i time prekršio zaključak Parlamenta
Interesantno je da je na prijemu turski predsjednik povodom rođendana Milorada Dodika organizovao malu zakusku.
Sastanku je prisustvao i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala