- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Ovo nemaju ni Amerika ni Japan“: Otvorena najmodernija kardiovaskularna klinika /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićInstitut Dedinje
Institut Dedinje - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Institut Dedinje 2, najsavremeniji institut za kardiovaskularne bolesti u regionu, danas otvara svoja vrata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Svečnom otvaranju Dedinja 2 prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić, kojem je direktor Instituta Milovan Bojić rekao da nova bolnica ima sve što je potrebno jednoj modernoj klinici.
"Ja sam 40 godina u ovoj oblasti, a ovakvu intenzivnu negu i operacioni blok nemaju ni Amerika, ni Japan", rekao je Bojić.
Predsedniku su lekari predstavili sa kakvom opremom sada Institut raspolaže, a Vučić je izrazio zadovoljstvo onim što je video i što je od direktora i lekara te zdravstvene ustanove čuo da je bolja i modernija od bečkog kliničkog centra AKH, koji već dugo važi za referentnu, uzornu zdravstvenu ustanovu na evropskom nivou.
Vučić je direktora Instituta Milovana Bojića upitao da li Dedinje 2 zaostaje za bečkim AKH, a Bojić mu je odgovorio: "Ne, ne zaostajemo ni malo".
U AKH, Univerzitetskom kliničkom centru Beča, inače, rade se mnoge intervencije koje do sada nisu mogle u našem regionu, a i brojni lekari, kao i sam direktor Dedinja dr Milovan Bojić išli su na usavršavanje upravo na AKH.
"Radostan sam kada sve ovo čujem, da je sve ovde bolje i savremenije, za to živite i radite. Nabavili smo najbolje aparate, svu opremu", rekao je Vučić.
On je u Institutu obišao i Centar za monitoring, jedini takav u Srbiji, budući da, kako su mu preneli zaposleni, samo još dve ustanove u zemlji imaju takav vid monitoringa za pacijente, ali ne i sam Centar kakav postoji na Dedinju 2.
Monitoring omogućava da stručni tim prati stanje pacijenata sa srčanom insuficijencijom ili nekim drugim oboljenje, koji se nalaze kod kuće, a svaki poremećaj u njihovom stanju se šalje putem 3G mreže, kako bi lekari zatim reagovali. Putem ovog Centra može da se prati 120 pacijenata.
Lekari su mu tokom obilaska preneli da sada veliki broj pacijenata, koje su ranije proglašavali inoperabilnima, odnosno nisu mogli da ih spasu ni operacijom, mogu da operišu.
Predsednik Srbije obišao je laboratoriju, operacione sale, odeljenja, kao i novi amfiteatar, gde su ga pozdravili mladi lekari, a predstavljen sistem koji se koristi za praćenje rada kliničkih lekara i specijalizanata, kako bi se obezbedila najbolja moguća nega pacijentima.
Na ukupno 14.000 kvadrata, u zgradi sa jednom podzemnom etažom i četiri sprata, i najsavremenijom opremom, lečiće se pacijenti sa kardiološkim i vaskularnim oboljenjima.
Novi blok instituta Dedinje ima 108 bolesničkih postelja, 25 kreveta na intenzivnoj nezi i četiri operacione sale, od kojih je jedna "hibridna", odnosno u njoj se istovremeno vrši više procedura na pacijentu.
U novu zgradu uloženo je 15 miliona evra.
Otvaranju Dedinja 2, pored predsednika, prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i brojni lekari i zaposleni u bolnici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala