- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nekada otac, a sada sin – nekada Divac, a sada – Jokić /foto, video/

© AP Photo / David ZalubowskiDejvid Adelman
Dejvid Adelman - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Dve utakmice, 78 poena, 27 skokova, 24 asistencije i šut iz igre iznad 70 posto – to je učinak koji je upisao Nikola Jokić igrajući za Denver. Sve je krenulo u četvrtoj deonici duela sa Nju Orleansom. Za to je kriv Dejvid Adelman, pomoćni trener Nagetsa, sin legendarnog Rika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Nagetsi su utakmicu protiv Pelikansa morali da završe bez prvog trenera Majka Melouna i na Adelmanu je bilo da privede duel kraju.
Dramatični događaji tokom meča su uslovili na promenu ustaljenog načina delovanja u timu Denvera – a on znači da se Jokić vraća sa klupe u igru oko polovine poslednje četvrtine ukoliko je to neophodno.
Ovoga puta, Adelman je, za razliku od Melouna, već posle dva minuta u finalnom kvartalu na teren poslao najkorisnijeg igrača NBA lige za prošlu sezonu – i otvorio prostor da srpski košarkaš započne sa magičnom predstavom.
Jokić je u četvrtom kvartalu i potonjem produžetku ubacio 30 poena pošto je u prethodnom delu duela imao svega 16, što je za njegove standarde ispod proseka.
Slično je u narednoj utakmici Denvera protiv Golden Stejta uradio Meloun i vratio je Jokića ranije u igru što je rezultiralo pobedom nad trećeplasiranom ekipom Zapadne konferencije, što je značajan uspeh za Nagetse, trenutno šestu ekipu tabele.
Kako je Adelman procenio da treba odustati od ustaljenih principa i pustiti Jokića ranije da preuzme stvari u svoje ruke?
Dejvid je sin Rika, legendarnog NBA trenera koji je najsjajnije rezultate beležio u ekipi Sakramento Kingsa, koju su tada predvodili Srbi – Vlade Divac i Predrag Stojaković.
Čak sedam godina je Rik Adelman proveo u prestonici Kalifornije, stvorio je profesionalne i prijateljske relacije sa srpskim košarkašima, a na svom poslednjem poslu u Minesoti imao je pomoć u sinu Dejvidu, kome je to bio prvi profesionalni angažman.
Kako to biva, Dejvid je najpre radio kao trener za razvoj igrača i imao je priliku da se i lično upozna sa principima jugoslovenske škole košarke, kroz saradnju sa Nikolom Pekovićem i Darkom Miličićem.
Istorija relacija porodice Adelman sa igračima sa prostora bivše Jugoslavije nastavila se u Orlandu, gde je Dejvid radio sa Nikolom Vučevićem, a prava kruna njegove mlade karijere stiže u Denveru, gde od 2017. godine sarađuje sa Jokićem, najboljim košarkašem sveta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala