- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Devojka iz grada" – Priča o Sonji Savić pred zagrebačkom publikom

© Foto : PromoSonja Savić
Sonja Savić - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
U kultnom zagrebačkom Kinu Tuškanac otvorena je manifestacija pod nazivom „Ponovo radi bioskop“ koja je ove godine posvećena Sonji Savić.
Ovom prilikom priređena je retrospektiva filmova u kojima je Sonja Savić ostvarila svoje najznačajnije uloge.
Kao prateći program u holu je postavljena izložba „Sonja Savić - devojka iz grada“ u produkciji Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka koja je baštinik njenog legata, prenosi Tanjug.
Prema rečima koautora izložbe Predraga Živkovića, Sonja Savić je glumila u filmovima koji su obeležili vreme u kome su nastali i bez kojih jugoslovenska i srpska filmska umetnost ne bi bila ista.
Pored panoa sa pričom o Sonji, njenim ulogama, o „Sonjinom septembru“, posetioci mogu da vide i Sonjina autorska ostvarenja iz domena video arta i eksperimentalnih filmova.
Na izložbi koja je pre tri godine otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci, Živković je podsetio da je Sonja Savić na vrhuncu statusa filmske zvezde svesno „iskoračila iz udobne pozicije i odlučila da se bavi samostalnim autorskim radom na jednom nesigurnom polju, gde ništa nije obezbeđeno ni garantovano, gde postoji samo eksperiment, ali je to bilo u njoj“.
Događaj je realizovan u organizaciji Srpskog nacionalnog veća, Ambasade Srbije u Zagrebu, Kina Tuškanac i Jugoslovenske kinoteke iz Beograda.
Nakon Zagreba, slični programi u organizaciji Srpskog nacionalnog veća očekuju se u Rijeci i Splitu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala