- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Čovek koji jedini nije podigao ruku Hitleru - kao danas Srbija

CC0 / / Detalj slavne fotografije na kojoj jedan čovek, za kojeg se veruje da je August Landmeser, odbija da salutira nacističkim pozdravom.
Detalj slavne fotografije na kojoj jedan čovek, za kojeg se veruje da je August Landmeser, odbija da salutira nacističkim pozdravom.
 - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Na čuvenoj fotografiji nastaloj 1936. godine u Hamburgu, pored stotina ruku podignutih u pozdrav nemačkom fireru, ruke jednog od prisutnih ostale su prekrštene. Čovek koji je ovim činom postao simbol prkosa, pobune i ponosa bio je August Landmeser.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

August je, kažu istorijski izvori, bio uzoran nacista čije je napredovanje u zločinačkoj hijerarhiji zaustavila iznenadna ljubav sa Irmom Ekler. Njen, a samim tim i njegov greh, čiju će cenu nekoliko godina kasnije platiti životima, bio je što je Irma bila Jevrejka, piše Dragan Dobrašinović u autorskom tekstu za portal "Iskra".
Tekst prenosimo u celosti:
Neko bi možda rekao da im je presudila ljubav. Presudu su, međutim, i izrekli i izvršili nacistički zlikovci, koji nisu opraštali odstupanje od njihovih bolesnih zakona i pravila. Ipak, i zabranjena ljubav, i Augustov odvažni gest i fotografija kao vanvremenski svedok ljudskosti i hrabrosti, nadživeli su zakonopisce, poslušnike i ubice.
Danas, 2022., kada cela Evropa pokorno iskazuje odanost svom jedinom gospodaru, imperiji na zalasku koja je ceo kontinent pretvorila u svog poniznog i žalosnog vazala, Srbija, uz sve pritiske, ucene i pristajanja na ono što se, izgleda, ne može izbeći, i dalje stoji uspravno.
Možda će Srbija kao država u nekom trenutku i pokleknuti i postati deo kolektivne histerije i bolesne kapmanje protiv Rusije, bratske države koja u Ukrajini ne brani samo svoju nacionalnu bezbednost već i pravo na postojanje. Sasvim je moguće da srpska vlast, posebno ako ukrajinska kriza potraje, neće pronaći snage i načina da se odupre američkom nasilju. Ili to, iz nekog razloga, više neće hteti.
Srpski narod svakako hoće. Kao i danas, dok cela Evropa, odnosno ona tužna senka koja je od nje ostala, licemerno, lažljivo i horski histeriše, reži, proganja i zabranjuje sve što je rusko, od Dostojevskog i Čajkovskog do nafte i gasa, koje im njihove reketaške gazde već ljubazno nude po višestruko većim cenama, srpski narod, poput Augusta Landmesera nekada, stoji sa dostojanstveno prekrštenim rukama na grudima.
Niti salutira Americi čiji je, izgleda, najveći problem to što više nema ekskluzivno pravo na vođenje ratova, bombardovanja i smene režima, niti postaje deo sveevropske omraze protiv Rusa, za koju zna da bi samo pokazala da smo slabi, jadni i nikakvi poput ostalih mrzitelja, niti likuje nad tragedijom u koju su ukrajinske vođe uvele svoj narod, pretvorivši ga u NATO pešadiju u isturivši u prve borbene redove protiv Rusije.
Srpski narod zna da je histerija uvek odraz slabosti i nemoći. I isto tako zna da njegovi, kao i neprijatelji ukrajinskog i ruskog naroda, ne sede u Moskvi, nego u Briselu i Vašingtonu. Srpski se narod moli za što skoriji prestanak slovenskog i pravoslavnog bratoubijanja, znajući da Rusija ne sme da odstupi dok ne ostvari svoje pravedne ratne ciljeve.
Jer ako odstupi, na nju će se ustremiti sva ona, kako je govorio Dostojevski, koji je i danas od zapada prognan i prokazan samo zbog toga što je Rus i što je besmrtan, „životinjska beskrajna mržnja prema Rusiji, već organska“. A isti će zli dusi, i o istom trošku, doći i po nas. Zbog toga, i ne samo zbog toga, srpski je narod i za i uz Rusiju!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala