- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Vlast mora da objasni biološka istraživanja Pentagona u Bugarskoj

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZnak za opasnost od biološkog oružja na vratima laboratorije u Gruziji
Znak za opasnost od biološkog oružja na vratima laboratorije u Gruziji - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2022
Pratite nas
Evropa bi trebalo da sprovede detaljno istraživanje informacija o biološkim laboratorijama Pentagona na teritoriji Ukrajine i da ne čeka Kinu, izjavio je lider neparlamentarne partije Alternativa bugarskom preporodu, bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske Rumen Petkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Političar je naveo da se informacije o laboratorijama u kojima se može praviti biološko oružje mogu odnositi i na Bugarsku. Reč je, između ostalog, i o navodnom radu Amerikanaca na bugarskoj Vojno-medicinskoj akademiji.
„Tražio sam odgovor o tome ko, kada i kako je dozvolio pregovore i uzeo na sebe odgovornost da sličnu aktivnost sprovede i na teritoriji Bugarske na Vojno-medicinskoj akademiji. To može da znači da se eksperimenti sprovode na bugarskim vojnicima. Zločini protiv čovečnosti počinju laganjem, a njihov prirodni razvoj je biološko oružje“, napisao je Petkov na Fejsbuku.
Prvobitna informacija o sumnjivim eksperimentima u biolaboratorijama na teritoriji drugih zemalja pojavila se u istraživanju bugarske novinarke Diljane Gajtadžijeve. Ona je 1. februara objavila na svom sajtu materijal o planovima naučnika iz Pentagona da sprovedu istraživanja na temu zaraznih bolesti u Vojno-medicinskoj akademiji u Sofiji. Informacija se može pronaći na sajtu Federalnog registra tendera i ugovora SAD.
Plan je bio da se istraživanja odvijaju u periodu 13. marta 2022. godine do 11. marta 2026. godine.
Rukovodilac projekta je trebalo da bude Vojni naučno-istraživački institut Voltera Rida (WRAIR) koji se potčinjava Pentagonu. To odeljenje sprovodi istraživanja u biolaboratoriji u Tbilisiju u centru „Lugar“. U gruzijskoj laboratoriji su se istraživali virusi i opasni patogeni koji pripadaju kategoriji bioloških agenasa koji se mogu koristiti kao biološko oružje, precizirala je bugarska novinarka.
Nije objašnjeno kakve su konkretno viruse i bakterije planirali da izučavaju. Iva Hristova, direktorka bugarskog Nacionalnog istraživačkog centra za istraživanje zaraznih i parazitskih bolesti u Sofiji, u kome je planirano da budu smešteni naučnici, potvrdila je da su postojali planovi za istraživanje. Ona je navela da je reč o istraživanju infektivnih bolesti koje predstavljaju pretnju zdravlju i životima bugarske vojske. Međutim, ona nije odgovorila na pitanje ko je u Bugarskoj dozvolio da se sprovode takva istraživanja.
U dokumentu koji je objavljen 13. decembra 2021. godine za Science Research Support Services (SRSS) se navodi da WRAIR ima nameru da se proširi na teritoriju drugih zemalja koje spadaju pod nadležnost Evropske komande američkih oružanih snaga i na Letoniju, Estoniju, Ukrajinu i Poljsku. Međutim, Ministarstvo odbrane Bugarske je 10. februara demantovalo informacije o sprovođenju bioloških eksperimenata na bugarskoj vojsci.
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Jezivi projekat UP-4: Amerikanci razvijali biološko oružje za uništavanje etničkih grupa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala