- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Beloruski stručnjaci krenuli ka Černobilju kako bi osposobili snabdevanje nuklearke strujom

© Sputnik / Alexei Furman / Uđi u bazu fotografijaZona isključenja Černobilj
Zona isključenja Černobilj  - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su beloruski stručnjaci krenuli ka Černobilju kako bi osposobili snabdevanje ove nuklearne elektrane strujom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Snabdevanje električnom energijom je obustavljeno. Da, obustavljen je rad Černobiljske nuklearke. Da, tamo se nalaze nuklearni otpadi. Za ceo taj proces je potrebna hladna voda. Da bi se voda ohladila potrebna je struja, a struje nema“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, trenutno su za te potrebe pokrenuti rezervni kapaciteti ali je njihov rok vremenski ograničen.

Beloruski obaveštajci otkrili grupu plaćenika

Beloruska obaveštajna služba otkrila je kod svojih granica grupu plaćenika koja se kreće u pravcu Černobilja, kazao je Lukašenko i naglasio da Belorusija neće dozvoliti ovakvim formacijama da naruše državne granice.

„Ovo treba da nas najviše brine. Uvek smo se čuvali prisustva plaćenika u susednim državama, naročito Ukrajini. Naši obaveštajci, istovremeno više izvora, potvrdili su da su otkrili plaćenike koji ne prelaze granicu s Belorusijom, plaše se, ali se kreću paralelno sa belorusko-ukrajinskom granicom u pravcu Černobilja, iz za sada nepoznatih razloga, saopštio je Lukašenko, a prenela državna agencija „Belta".

Šef beloruske države naložio je vojsci i graničarima da ne dozvole narušavanje državnih granica i da je to njihova dužnost.
Lukašenko je takođe izjavio da su ukrajinski graničari praktično napustili granicu s Belorusijom i da nju niko ne čuva, osim beloruskih graničara. On je još prognozirao veliko pogoršanje pretnji po vojnu bezbednost zemlje u bliskoj i srednjeročnoj perspektivi.
Prema navodima agencije, beloruski predsednik je još istakao da Minsk ne može da dozvoli da rusku vojsku „napadnu s leđa".
Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Kao rezultat ove specijalne operacije Oružanih snaga RF u Ukrajini, pod kontrolu je uzeta teritorija oko „Černobiljske“ (zatvorene) i „Zaporožje“ (funkcionalne) nuklearne elektrane.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Borelj: Izbeći eskalaciju u bilo kom obliku – ako zaratimo s Rusijom počeće treći svetski rat
Američki vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Ukrajinska ambasada potvrdila: Stotinak američkih državljana učestvovaće u ratu protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala