- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev svestan da dolazi u bezizlaznu situaciju, pokušava da kupi vreme

© Sputnik / StringerZgrada Vlade Ukrajine u Kijevu
Zgrada Vlade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Čini se da je Kijev svestan da dolazi u bezizlaznu situaciju i da je bolje da što pre uđu u ozbiljne razgovore sa Rusijom. Međutim, Ukrajina nastavlja da prima vojnu pomoć NATO pa deluje da rukovodstvo pregovorima pokušava da dobije na vremenu, kaže bivši ambasador Milisav Paić povodom razgovora šefova diplomatija Rusije i Ukrajine u Antaliji.
Prema njegovim rečima, iako nakon sastanka Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe dve strane nisu izašle sa nekim konkretnim dogovorima, veoma je važno da je došlo do susreta na ovako visokom nivou.

Ukrajinsko rukovodstvo kupuje vreme

„Obe strane su ovom prilikom mogle jasno da iznesu svoje pozicije. Mislim da ukrajinsko rukovodstvo počinje da shvata da vreme ne radi za njih i da Rusija nije upotrebila svu moć sa kojom raspolaže, a tome u prilog govori i izjava predsednika Ukrajine Zelenskog da su oni, na neki način, razočarani u NATO i da će verovatno odustati od svog zahteva da uđu u Alijansu. Međutim, Ukrajinci sa druge strane nastavljaju ne samo da primaju pomoć NATO-a, već i da vode propagandno-politički rat protiv Rusije“, kaže Paić uz ocenu da je cilj Ukrajine da dalje podstakne antirusku histeriju i stimuliše dalju podršku Ukrajini u ovom sukobu.
U tom smislu, kako dodaje, iako Ukrajina s jedne strane ispoljava načelnu spremnost za pregovore sa Rusijom, deluje da pokušavaju da „kupe“ vreme kako bi im pristiglo naoružanje i strani plaćenici koji su spremni da se bore na ukrajinskoj strani.
„Jasno je da slanjem pomoći NATO Ukrajinu gura u što duži sukob sa Rusijom jer im više odgovara „proksi“ ratovanje sa Rusijom, nego da se sami u to neposrednije uključuju budući da su svesni da bi posledice bile katastrofalne. Veliko je, dakle, pitanje šta se zapravo na ukrajinskoj strani događa i mislim da će to neposredno zavisiti od ruskih operacija u narednih nekoliko dana. U svakom slučaju, ministar Lavrov je iskusan diplomata koji može da proceni da li se tu radi o nekim taktičkim koracima Kijeva ili su oni zaista zainteresovani da se nađe jedno trajno rešenje ove situacije koje bi uzelo u obzir interese obe strane“, smatra Paić.

Da je popustila pred Zapadom Rusija bi došla u problem

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je i da se ruska specijalna operacija u Ukrajini odvija po planu i da se Moskva zalaže za bilo kakve kontakte o problemima ukrajinske krize i pronalaženju izlaza iz nje.
Milisav Paić napominje da je ruski šef diplomatije apsolutno u pravu kada kaže da situacija u Ukrajini predstavlja borbu Rusije za pravo da postoji na političkoj karti sveta.
„Rusija je u decembru prošle godine ponudila ozbiljne predloge za razrešenje tenzija na liniji Moskva-SAD-NATO, ali ti zahtevi Rusije nisu bili ozbiljno shvaćeni. Rusija je praktično bila priterana uza zid i mislim da nije imala drugog izbora osim da to reši na način koji bi bio upozorenje za Sjedinjene Američke Države i NATO zemlje da je Rusija velika sila, da ima svoje interese i da ima pravo da ih štiti“, kategoričan je bivši ambasador.
I sam je, kaže, nebrojeno puta govorio da bi ulazak Ukrajine u NATO predstavljao ispunjenje strateškog cilja SAD da Rusiji odseku prilaz Crnom moru.
„Da je Rusija popustila pred Zapadom mislim da bi imala velikih unutrašnjih problema, uključujući i pokušaje obojenih revolucija. Takođe, treba imati na umu da su Sjedinjene Države izdvojile Kinu kao najopasnijeg neprijatelja za postojeći poredak koji Amerika pokušava da nametne, pa je u tom smislu sve ono što se vezano za Rusiju dešavalo, od Gruzije, preko Kazahstana i Belorusije, pa konačno do Ukrajine, bilo ispitivanje snaga. Tako je Ukrajina postala oružje u rukama SAD i NATO za destabiliziaciju Rusije i pomeranje dalje na istok, prema Kini“, uveren je Milisav Paić.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je nakon sastanka sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrijem Kulebom u Antaliji rekao i da će Rusija izaći iz krize otrežnjene svesti i više neće imati iluzije po pitanju saradnje sa Zapadom. Lavrov je dodao da će Rusija učiniti sve kako ne bi zavisila od Zapada u oblastima koje su od odlučujućeg značaja za zemlju.
Nakon jednoipočasovnog sastanka šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da tokom susreta sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom nije postignut dogovor o prekidu vatre. Lavrov je sa svoje strane poručio da Rusija nije ni imala nameru da se tokom sastanka dogovara o uvođenju režima prekida vatre i dodao da je Rusija potvrdila da inicijativa po pitanju humanitarnih koridora u Ukrajini ostaje na snazi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala