- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako se Borelj malo zabrojao: Bosna i Hercegovina nije uvela sankcije Rusiji

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj nije u pravu kada tvrdi da je BiH uvela Rusiji sankcije, kaže za Sputnjik profesor ustavnog prava Milan Blagojević.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Priču o sankcijama BiH Rusiji, navodi Blagojević, treba početi od trenutka - kada je u Ujedinjenim nacijama ambasador BiH, bez odluke Predsedništva BiH glasao za Rezoluciju Generalne skupštine UN, kojom je osuđena Rusija za navodnu agresiju.

Borelj nije u pravu

„Takvo ponašanje ambasadora je neustavno ali u međunarodnom pravu važi pravilo da opunomoćena lica, a ambasador to jeste, mogu da se tako ponašaju, dok država oličena u šefu ili Predsedništvu države ne odluči drugačije. Međutim, Predsedništvo BiH nije ništa u tom pogledu odlučilo, a sama osuda ne znači uvođenje sankcija BiH Rusiji. Tako da gospodin Boreljnije u pravu,“ konstatuje profesor Blagojević.

Osuda nije isto što i sankcije

Prema njegovim rečima, osuditi verbalno nekoga za nešto i uvesti nekom sankcije su dve sasvim različite stvari jer one podrazumevaju nešto što je definisano, kao na primer zabrana letova ili nešto drugo.
„Mi toga u ovom slučaju nemamo. Dakle, nema takve odluke a nju može doneti samo Predsedništvo BiH, s obzirom da je uvođenje sankcija ili bilo čega što se tiče spoljne politike nešto čime se bavi isključivo, u ovom slučaju Predsedništvo,“ izričit je naš sagovornik.

Predsedništvo mora da bude jednoglasno

Da li će odluka biti doneta to je već, dodaje on, drugo pitanje.
„Sad, ako neko od članova Predsedništva kao što je Željko Komšić i Šefik Džaferović budu želeli da se uvedu sankcije Rusiji on će to pitanje morati da stavi na dnevni red sednice Predsedništva. Međutim, član Predsedništva iz RS Milorad Dodik koji bi sigurno bio protiv mogao bi da pokrene instrument vitalni nacionalni interes, što bi odvelo pitanje na Narodnu skupštinu. Ako ona ne bi u roku od deset dana dvotrećinskom većinom svojih poslanika izglasala da ne prihvata tu odluku onda odluka ne vredi,“ objašnjava Blagojević.

Spiskovi su jasni

Dilema da li je BiH uvela ili ne sankcije Moskvi pokrenula se kada je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj to istakao kao činjenicu, koja je opet u suprotnosti sa spiskom koji je sačinila Ruska Federacija a tiče se država koje su na bilo koji način bile protiv nje u ukrajinsko- ruskoj krizi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala