- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ekonomisti: Zasad nema mesta strahu od nestanka energenata iz Rusije

© Sputnik / Stefan ĐurićSrbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku
Srbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Planeta strahuje od moguće stagnacije privredne aktivnosti sa vrlo visokom inflacijom, izjavio je za televiziju K1 predsednik Saveze ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.
"Ne treba zaboraviti da smo i pre rata u Ukrajini imali energetsku krizu sa visokim cenama energenata i izraženu inflaciju koja je posledica rasta cena energenata i hrane. Mnogi ekonomisti ocenjuju da će pored geopolitičke krize doći i do prave ekonomske krize, koja će značajno smanjiti ekonomsku aktivnost i da će centralne banke teško moći da nađu rešenje za rastuću inflaciju, a da ne ugroze privredni rast, što uvodi u stagnaciju privredne aktivnosti", ocenio je Vlahović.
Upozorio je da bio se takav scenario preko EU prelio i na nas, jer smo mi visokozavisni od konjukture u evrozoni.
"Srbija gotovo 70 odsto spoljnotrgovinske aktivnosti realizuje sa zemljama EU", podsetio je Vlahović.
Ocenio je da nove restriktivne mere koje najavljuje Rusija neće smiriti ekonomsku situaciju, nego će ubrzati sve ove trendove.
Vlahović međutim ne veruje da će Rusija da prekine isporuke nafte i gasa u Evropu.

"Ako to uradi kome će da ih prodaje, jer je to jedna od osnovnih komparativnih prednosti koje Rusija ima u odnosu na ostatak sveta, a isto tako ne verujem da će cene tih energenta ići u nebesa, jer postoji neka granica koja pretpostavlja ekonomsku prihvatljivost za sve one koji koriste te energente. Na kraju krajeva, videli smo juče drastičan pad cene gasa koji je sa blizu 4.000 dolara pao na ispod 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je predsednik SES-a.

Vlahović je napomenuo da ni EU ne želi takav scenario, jer kada su ruske banke isključivane iz SVIFT-a Gasprom banaka je zadržana u tom sistemu upravo da bi se omogućilo normalno plaćanje isporučenog gasa.
Govoreći o energetskim alternativama ruskom gasu i nafti on je rekao da Srbija ima nešto nafte i gasa u Vojvodini i da je to prostor u kome možemo da se krećemo.
Vlahović je naglasio da se o zelenoj tranziciji u kratkom roku ne može govoriti i da i Nemačke koja se u najvećoj meri okrenula obnovljivim izvorima energije, zbog aktuelne krize razmišlja o ponovnom pokretanju termoelektrana.
On je pozdravio odluku Vlade da čuva nizak nivo cena derivata smanjenjem akciza, jer je država inače imala visoka akcizna zahvatanja.
"To će zadržati cenu derivata ispod 200 dinara za litar, što je dobar potez države", ocenio je Vlahović.
Naveo je da zabrana izvoza žitarica u kratkom roku može da bude dobra mera, ali da ne sme da ostane dugoročno na snazi.
"Mi smo neto izvoznici žitarica, prema tome nema potrebe za drastičnom merom koja će uvesti potpunu zabranu. Nadam se da će umesto toga biti uvedene kvote za izvoz, mada ni to nije srećno rešenje jer vodi u netransparentno odlučivanje", smatra Vlahović.
Objasnio je da kratak rok znači nekoliko meseci, zato što sve preko toga ugrožava proizvođače i tržište.
Predsednik SES-a misli da država može ponovo da izađe s garantnom šemom radi pomoći privredi i podsticanju banaka da je kreditiraju, ali nikako takozvanu helikopter podelu novca koja bi samo podstakla inflaciju.
"Država, bez obzira na sve krize mora da istraje na cilju koji je postavila, a to je da deficit budžeta ne sme da pređe tri odsto. Bilo bi dobro da se napravi veći fiskalni prostor da se smanji ukupan dug koji sada, prema nekim proračunima, iznosi oko 32 odsto BDP-a, zbog toga što nam nailazi vreme skupljeg novca, jer su FED i Evropska centralne banka najavile podizanje kamatnih stopa, što znači skuplje zaduživanje", upozorio je Vlahović.
Istakao je da je devizni priliv zemlje drastično veći od deviznog odliva, bez obzira na deficit koji imamo u tekućem plaćanju.
"Priliv stranih investicija je oko četiri milijarde evra i dvostruko pokriva deficit. Sadašnji kurs dinara nema potrebe čak ni da se brani deviznim rezervama koje ima NBS. Ako dođe do eskalacije rata i potpunog prekida investicionih aktivnosti, to je druga stvar, ali u ovom trenutku uopšte ne očekujem bilo kakvo pomeranje kursa", rekao je Vlahović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala