- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Kolumbija će dobiti status glavnog američkog saveznika van NATO-a

© AP Photo / Win McNameeAmerički predsednik Džo Bajden u Kongresu
Američki predsednik Džo Bajden u Kongresu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da namerava da Kolumbiji dodeli status glavnog saveznika Sjedinjenih Američkih Država van NATO-a.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Danas ponosno objavljujem da nameravam da proglasim Kolumbiju glavnim saveznikom van NATO-a... To ste upravo vi“, rekao je on na sastanku u Beloj kući sa kolumbijskim predsednikom Ivanom Dukeom.
Prethodno je, početkom ovog meseca, u blizini turističkog grada Kartagena, održana zajednička vojna vežba američke nuklearne podmornice „Minesota“ i broda „Bilings“ sa mornaricom Kolumbije. Kako je tim povodom objavio kolumbijski list „El Tiempo“, zajedničkom vežbom prikazana je snaga saveza u kom je Kolumbija najvažniji vojni partner SAD van NATO-a.

Još jedan saveznik na Bliskom istoku

Bajden je takođe i Kataru dao status glavnog američkog saveznika van NATO-a.

„Ovim proglašavam Državu Katar osnovnim saveznikom SAD van NATO-a u cilju Zakona o (stranoj pomoći) i Zakona o kontroli izvoza oružja“, navodi se u Bajdenovom memorandumu za državnog sekretara Entonija Blinkena.

Bajden je svoju odluku ranije nazvao „priznanjem za višegodišnji doprinos Katara“ za napore koje predvodi Vašington u vojnom pravcu na Bliskom istoku, kao i simbolom interesa SAD za razvoj bilateralnog bezbednosnog dijaloga sa ovom arapskom zemljom.
Laborant naučno-istraživačke laboratorije u Kazanju radi na ispitivanju vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
RUSIJA
Američki novinar: Nulandova uhvaćena u laži /video/
Rublje i kineski juan - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
EKONOMIJA
Novo mapiranje sveta: Jačanje ekonomskog saveza Rusije i Kine koje može sve da preokrene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala